Tabletlerin iş dünyasında yeri var mı?

Tabletlerin iş dünyasında yeri var mı?

Tabletlerin kullanım oranları hızla artıyor ve giderek yaşantımızın her alanında daha önemli bir rol üstlenmeye başlıyor. Geçtiğimiz günlerde artık başlı başına bir hedef kitleye dönüşmüş olan iPad kullanıcılarını daha yakından tanımaya çalışmıştık. Bu kez Forrester Research’in son araştırmasına göz atarak tabletlerin iş dünyasındaki rolünü daha yakından göz atacağız.

Forrester Research’ün 2011’in son çeyreğinde elde ettiğin verileri bir araya getirdiği araştırmasında tabletlerin iş dünyasındaki kullanım alanlarını artırdığı ilk göze çarpan nokta. Araştırmada değinilen 5 temel başlık var. Bunlardan ilki katılımcıların tipik bir iş gününde tabletleri iş amacıyla ne süreyle kullandıklarını inceliyor.

Araştırmaya göre bu konuda Latin Amerika ülkeleri önde ve ilginç bir şekilde Avrupa incelenen dört bölge arasında son sırada.

Latin Amerika’da çalışanların yüzde 11’i günde bir saatten az da olsa iş için tabletlerine başvuruyorlar. Yüzde 3’lük bir kesim ise günde 4 saatten uzun bir süre tablet ile çalışıyorlar. Avrupa’da ise günde bir saat az tablet kullananlar yüzde 5 iken, 4 saatin üzerine çıkanların oranı yüzde birin de altında.

İş amacıyla tablet kullanan 1627 kullanıcının yüzde 67’si bu tercihi kendilerinin yaptığını söylüyorlar. Yüzde 16 ise çalıştığı firmanın tablet kullanmasını istediğini, yüzde 13’lük kesim ise firmanın kendine sunduğu seçenekler arasında tableti tercih ettiğini görüyoruz.

İş amacıyla tablet ve akıllı telefon kullanan çalışanların en fazla kullandığı uygulamalar arasında e-posta geliyor. Ardından sırasıyla kapalı devre intranet portalları, ofis verimlilik uygulamaları, dosya senkronizasyonu ve yedekleme araçları ve son olarak da satışla ilgili uygulamalar sıralanıyor.

Yüzde 47 ile iPad çalışanlar arasında en çok tercih edilen tablet. Android’in payı yüzde 25 ve Windows’un payı yüzde 15. Diğer olarak belirtilen tabletler ise yüzde 10’luk paya sahip.

Çalışanlara mobil uygulamalar ile web sitelerini 4 farklı kritere göre değerlendirilmeleri istendiğinde hepsinde mobil uygulamaların daha çok tercih edildiği görülüyor. Bu kriterlerden web sitelerine göre farkı en yüksek olan mekandan bağımsız kullanım kolaylığı. Ardından kullanım kolaylığı, sonrasında ise iyi performans geliyor. Web sitelerine göre daha çok tercih edilmesine göre farkın daha az olduğu son kriter ise bulması ve indirmesi ya da ziyaret etmesinin daha kolay olması.

Tüm bu verilere bakıldığında bugün tabletlerin iş dünyasında artık kendilerine yer bulmuş oldukları net bir şekilde görülüyor. Bundan sonra da işte tablet kullanımının artacağını kestirmek zor değil.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.