Facebook ve diğer sosyal ağlar kullanıcılarının aralarında geçen sohbetleri izliyor ve suç teşkil ettiği tespit edilen durumları da polis teşkilatına raporluyor.
Bu gözetleme işlemi özel bir yazılım aracılığı ile yapılıyor. Yazılım bazı kelimelere duyarlı olarak çalışıyor ve kaba bir dil ya da tehditkar sözcükler kullanıldığında konuşma gözlenmeye başlıyor.
Üretilen akıllı yazılım, aralarında ortak arkadaş bağı veya ortak ilgi alanı bulunmayan kullanıcıların geçtikleri iletişimde daha detaylı bir izleme gerçekleştiriyor.
Bu durumdan duyulan rahatsızlık sıradan bir kullanıcı için normal. Fakat bir diğer yandan da Facebook suçluluların yakalanması konusunda güvenlik birimlerine ciddi destek sağlayabilecek verileri de elinde bulunduruyor.
Mashable'da yayınlanan habere göre, taranan konuşmalar ayrıca bir kayıt altına alınmadan siliniyor. Fakat bunların başka bir yerde depolanıp depolanmadığı bilgisi de mevcut değil. Yazılım sayesinde otomatik olarak işaretlenen sohbetler Facebook güvenlik ekibi tarafından değerlendirildikten sonra güvenlik birimleri ile de paylaşılıyor.
Geçmişte çıkan haberlerde, Facebook'un güvenlik birimleri ile yaptığı işbirliğinden bahsedilmişti. Kimi zaman hırsızların yakayı Facebook'ta elden verdiği bile dile getirilmişti. Yine ülkemizde de kimi zaman zanlılara sahte profiller aracılığı ile ulaşılmış ve yakalanmaları sağlanmıştı.
Siz neler düşünüyorsunuz? Sizce Facebook'un yaptığı bir kamu hizmeti mi, yoksa sizin özel konuşmalarınızı dinleyen üçüncü bir göz mü?