Plug and Play Tech Center Türkiye ziyareti

Plug and Play Tech Center Türkiye ziyareti

Plug and Play Tech Center geçtiğimiz haftalarda Türkiye'de bir dizi toplantı yaptı. Bunlardan biri Turkcell organizasyonu ile bir diğeri ise Girişim Fabrikası organizasyonu ile yapıldı.

Plug and Play Tech Center biraz kuluçka, biraz yatırım, biraz ortak yatırım, biraz üniversite işbirlikleri, biraz demo ve yatırımcı günlerinden oluşan kapsamlı bir oluşum. Kurucusu Saeed Amidi 1996'da Google ile aynı binada iş hayatına başlamış. 2006'da ise Plug and Play Tech center'ı kurmuş.

Kurucusunun anlattığına göre Silikon Vadisi'nde Adobe ve Facebook kampüslerine yürüme mesafesinde büyük bir ofis alanları var, bu ofis alanında yer kiralayabiliyorsunuz, aynı ofis ortamında birçok VC'nin de 'hergün kendilerini olmasa bile' tabelalarını görmek mümkün. IT desteği, konferanslar, seminerler, demo günleri gibi birçok seçenekten yararlanmak mümkün. Menüden yemek seçer gibi almak istediğiniz hizmetleri tek tek seçebiliyorsunuz, burada belli hizmetler için ücret de ödemeniz söz konusu, Plug and Play ile anlaşma durumunuza göre ödememeniz de söz konusu. Demo gününde yatırım yapılmaya karar verilirse Plug and Play de küçük bir oranda yatırım yapıyor. VC'lerin hemen peşinden yatırım yaptıkları için başarısızlık oranları oldukça az, birçok yatırımdan çıkış yapmışlar, çok azında başarısız olmuşlar.

Türkiye'de de Orta Doğu'dan sorumlu Mohannad El-Khairy Turkcell ile ortak yatırım fırsatları olup olmadığına baktıklarını belirtti. Turkcell hatırlanacağı gibi Özyeğin Üniversitesi ve ODTÜ-Atom ile de işbirliğine gitmişti. Bu kapsamda Silikon Vadisi’nde Plug and Play Tech Center ile geliştirdikleri işbirliği kapsamında yurtdışında başarı potansiyeli yüksek yenilikçi girişimlerle Türkiye ve buradaki bölge pazarlarında yaratılabilecek iş fırsatlarını belirlemeye odaklanıyorlar. Aynı zamanda Türkiye’de işbirliği yaptıkları ya da destekledikleri startup firmaların, yerel yeteneklerin yurtdışı pazarlara açılmasına katkı sağlamak istiyorlar.

Plug and Play Tech Center özellikle global büyüme potansiyeli olan girişimi olup da özellikle Silikon Vadisi'ndeki birçok VC'ye ulaşmakta, sunum yapmakta zorlu çekenler için çok güzel bir fırsat. Yani "Accell'e, Intel Capital'e, Greylock Partners'a girişimimi nasıl anlatma fırsatı bulabilirim?" diyorsanız, Plug and Play Tech Center'a başvurmanız hatta bir müddet ofislerinde mentorluk almanız ve hazırlanmanız ve sonrasında birçok yatırımcıya VC dünyasındaki tabiriyle "pitch" yapmanız. Burada dikkat etmeniz gereken konu ise takımınızın durumu ve fikrinizin geldiği nokta (çok hızlı büyümesi, pazarın hızlı sahiplenmesi sizin için avantaj.)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.