Apple ürünleri çevre dersinden sınıfta kaldı

Apple ürünleri çevre dersinden sınıfta kaldı

Teknoloji şirketlerinin çevrecilik karnesi sık sık sivil toplum kuruluşları tarafından inceleniyor. Apple'ın da başında olduğu birçok şirket, bulut bilişim sunucularının harcadığı enerji konusunda sınıfta kalmıştı.

Şimdi paylaşacağımız haber Apple'ın bulut bilişim sunucularında sonra ürünlerini de sınıfta bırakacak cinsten. Küresel çapta teknoloji şirketlerini çevrecilik konusunda değerlendiren Electronic Product Environmental Assessment Tool (EPEAT), Apple'ın tüm ürünlerindeki yeşil sertifikaların tamamını kaldırdığını açıkladı.

Wall Street Journal'da yer alan habere göre Apple'ın masaüstü bilgisayarları, monitörleri, dizüstü bilgisayarları, hatta eski MacBook Pro ve MacBook Air de dahil olmak üzere 39 Apple ürününün yeşil sertifikası kaldırıldı.

Haberde yer alan detaylara baktığımızda özellikle piyasaya sürülen yeni MacBook Pro'nun 'çevreci olmadığını' görüyoruz. Enerji tüketimi konusunda sınıfta kalan yeni MacBook Pro, geri dönüşüm konusunda da oldukça başarısız.

ABD hükümeti teknoloji ürünlerinin çevreci olması konusunda şirketlere ciddi yaptırımlarda bulunuyor. ABD'de büyük şirketlerin satın aldığı elektronik ürünlerin yüzde 95'nin EPEAT sertifikasına sahip olması gerekiyor. Bu yüzden şu anda satılan Apple ürünlerindeki EPEAT sertifikasının kaldırılması şirketin satışlarını direk olarak etkileyebilir.

Bildiğimiz kadarıyla Türkiye'de büyük şirketlerin EPEAT veya benzer sertifikalı ürünler kullanmasına yönelik bir yaptırım bulunmuyor. Her işin bilgisayarlarla yapıldığı günümüzde bu tip bir uygulama enerji tüketimi açısından çok önemli. Apple'ın bu karardan nasıl etkileneceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.