Tabletler kâğıt kullanımını azaltıyor mu? [Araştırma]

Tabletler kâğıt kullanımını azaltıyor mu? [Araştırma]

Gartner tarafında yapılan bir araştırmadan çıkan sonuca göre, tablet bilgisayarların yayılması basılı yayınların sonunı getirmiyor. Ancak önemli bir başka sonuç, tablet bilgisayarların kâğıt kullanımını azaltması.

Araştırmaya katılanların yüzde 50'den fazlası hala kitap, dergi ya da gazete gibi yayın organlarını tabletten ziyade kâğıt üzerinde okumayı tercih ettiğini gösteriyor.

Gartner'ın araştırmada edindiği bulgular 2011 yılının sonunda ve ABD, Birleşik Krallık ve Avustralya'da 500 tüketici üzerinden yapılmış. Gün boyunca PC, mobil cihaz ve tablet bilgisayar kullanımları gözlenen katılımcılar, en çok e-postaları ile ilgileniyor.

Katılımcıların yüzde 81'i tablet üzerinden e-posta'larını kontrol ettiğini söylüyor. Sonrasında ise yüzde 69'luk oran ile haber okuma en popüler aktivite. Yüzde 62'lik bir kısım sosyal ağlarda vakit geçirirken, yüzde 60'lık kesim ise tabletlerinde oyun oynuyor.

Tabletler yayınların iş modellerini bir hayli değiştirdi. Bildiğiniz üzere kimi dergiler artık ücretsiz olarak tablet bilgisayarlarda yer almaya başladı. Böylece okunma sayısı ve tirajlar yükseliyor, bu da reklam gelirlerinin doğru oranda artmasını sağlayarak dergilerin daha hızlı büyümesini sağlıyor. Aynı şekilde, tablet bilgisayarlar üzerinden dergi ya da gazete aboneliklerinin yapılması da çok daha hızlı ve kolay.

Sizce tablet bilgisayarların ya da diğer e-kitap okuyucuların hayatımıza girmesi ile birlikte basılı yayıncılığın kaderi değişmeye başladı mı? Bugüne dek artık basılmayacağı açıklanan mecralar, yeni bir devrin başlangıcı mı? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.