LinkedIn CEO’su Jeff Weiner şaşırtıcı gelir oranlarını ilk kez açıkladı

LinkedIn CEO’su Jeff Weiner şaşırtıcı gelir oranlarını ilk kez açıkladı

Ünlü Forbes dergisi LinkedIn’in CEOsu Jeff Weiner’ı kapağına taşıdı. Weiner ile yapılan özel röportajda LinkedIn ile ilgili pek çok konudan bahsedildi ama sohbetin odağı firmanın gelir modeli ve gelir oranlarıydı. İşin en ilginç kısmı ise; Weiner’ın paylaştığı oranlar sosyal ağ sitesi deyince ilk akla gelen Facebook’u bile kıskandıracak kadar yüksek görünüyor…

LinkedIn denildiğinde Weiner’ın özel bir önemi var. Çünkü bundan 3,5 yıl önce Weiner firmaya katıldığında, LinkedIn yıllık 4,5 milyon dolar zarar eden bir firmaydı. Aradan geçen yıllarda bu durum çok ciddi bir şekilde değişti. Şu anda 161 milyon üyesi ve bu yıl sonuna kadar hedeflenen karı 70 milyon dolar. Üstelik Weiner’ın açıkladığı rakamlara göre kullanıcı başına gelirleri Facebook’un çok, hem de çok üzerinde.

Kullanıcı başına geliri Facebook'un 20 katı

LinkedIn’in gelir stratejilerinin mimarı olan Weiner’ın gururla açıkladığı ilk oran kullanıcıların sitede geçirdikleri her saat başına ürettikleri gelir. Weiner, sitede bir saat geçiren bir Facebook kullanıcısının ortalama ürettiği gelirin 6,2 cent olduğunu söylüyor. LinkedIn’de ise bir saat geçiren bir kullanıcının bıraktığı ortalama gelir tam 1 dolar 30 cent. Yani 20 katından biraz daha fazla.

900 milyon kullanıcıya sahip Facebook’ta bir kullanıcı ayda ortalama olarak site üzerinde 6,35 saat geçiriyor. Fakat bu süre boyunca Facebook’un birincil gelir modeli olan reklamlara tıklanma oranı sadece 2000’de 1. Weiner, gururla bir kullanıcının site üzerinde geçirdiği aylık ortalama sürenin sadece 18 dakika olduğunu söylüyor. Yani bazı durumlarda sitede geçirilen süre o kadar da önemli olmayabiliyor.

Gelirin üçte biri satış ve pazarlamaya

LinkedIn için satış ve pazarlama her şey demek. Weiner bunu yine rakamlarla gösteriyor. Oracle ve Microsoft’un gelirlerinin yüzde 20’sini, Facebook’un yüzde 15’ini ve Google’ın yüzde 12’sini satış ve pazarlamaya aktardığını belirten Weiner, LinkedIn’de ise bu oranın yüzde 33 olduğunu söylüyor. Yani LinkedIn kazandığı tüm paranın üçte birini daha fazla para kazanmasını sağlayacak satış ve pazarlama ekibine aktarıyor. Durum böyle olunca da satış ekibinde üst düzey çalışanların yıllık gelirleri 400 bin dolara kadar çıkabiliyor.

Adobe LinkedIn'e yılda yarım milyon dolar ödüyor

LinkedIn’in en pahallı ürünü Recruiter’ın yıllık fiyatı kullanıcı başına 8.200 dolar. Weiner büyük müşterilerin birden fazla Recruiter hesabına sahip oldukları ve firma için ciddi gelir oluşturduklarını söylüyor. Örneğin Adobe’nin 70 Recruiter hesabı bulunuyor. Bu Adobe’nin LinkedIn’e yılda yarım milyon doların üzerinde ödeme yaptığı anlamına geliyor.

Geçtiğimiz ay içerisinde çalınan şifreler ile gündeme gelen LinkedIn bu önemli açıklamalar ile özellikle yatırımcılarına karşı imajını önemli ölçüde düzeltecek gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.