P-ticaret: iPad ile e-ticaret

pickie_logoWebrazzi E-Ticaret’12'de en çok ilgi gören sunumlarından biri de "Radarda bir cisim göründü" başlığıyla birlikte Sosyal Ticaret'ti. Sosyal ticaret için kısaca sosyal ağlarla e-ticaret'in bileşeni diyebiliriz.

Söylemeye gerek bile yok, nasıl ki şu an video dünyasının lideri Youtube olsa da yeni oyuncular sosyal video konseptini benimsiyorlar, aynı şey e-ticaret için de geçerli. Sosyal ticaret ile ilişkilendirebileceğimiz, son zamanlarda birçok yeni iş modelinin meydana çıktığı bir diğer konu da iPad’de bulunan e-ticaret dergileri.

Yukarıdaki paragrafın en güzel örneklerinden biri ise Zappos. Amerika Birleşik Devletleri'nde 1999 yılında internetten ayakkabı satmak için kurulan şirket, kuruluşundan 10 yıl sonra 1 milyar doların üzerinde bir değerlemeyle Amazon tarafından satın alınmıştı. Zappos şu an dünyanın en önemli e-ticaret siteleri arasında ve vizyoner duruşuyla dikkat çekiyor.

Merkez ofisini yıllar önce San Francisco'dan Nevada'ya taşıyan -kargo şirketlerine yakınlık, yeni depo ve motivasyon gibi sebeplerle- şirket, 2010 yılında ise yeniden San Francisco'da, bu sefer çok küçük bir ekiple yeni bir ofis açmıştı. Şirketin San Francisco ofisinde yaptığı çalışmalar ise geçtiğimiz haftalarda ortaya çıktı: Zappos Labs adı verildiği konuşulan ofis, Zappos'un iPad dergisi üzerine çalışıyormuş.

Zappos Labs'ın başında bulunan Will Young'un "Zappos kurulduğu günden beri müşteri memnuniyeti, ücretsiz kargo ve karşılıksız geri iade noktalarda fark yarattı. Ama günümüz e-ticaret'inde bunlar yeterli olmuyor" cümlesi çok şey anlatıyor. Uygulamayı şu adresten inceleyebilirsiniz, ne yazık ki Türkiye'de yayında değil.

zappos-home-page

Son günlerin gözde startup'ı Pickie

Pickie 3 kurucu ortaklı, TechStarts/NYC çıkışlı bir startup. İlk yatırımını -1 milyon dolar kadar- 2012 yılının başında alan şirket özellikle ABD'deki girişimcilik ekosisteminde oldukça popüler durumda.

Pickie de özünde bir iPad dergisi. Onu bu denli özel yapansa sosyal ağlar vasıtasıyla sizin ve arkadaşlarınızın bahsettiği/takip ettiği markalar hakkında içerik sunuyor oluşu. Kısaca Pickie sosyal ticaretin derinlerine inmeden, direk 4 kelimelik tanımından doğan çok net bir fikir. Ürünün detaylarına indiğinizde gelişmiş bir kategori sistemi, favori moda bloglarlarınız ile entegrasyon ve fiyat/kargo bilgilerinin detaylı gösterimi gibi özellikler ortaya çıkıyor. Fab.com'un başarısını da göz önüne aldığımızda Pickie'yi güzel günlerin beklediğini söyleyebiliriz.

Yukarıda yazılanlarla ilgili olarak birkaç not daha eklemekte fayda görüyorum. Birinci not, başta ABD olmak üzere çoğu ülkede tablet bilgisayarların kullanım oranının ciddi bir artış içinde olması. Yapılan araştırmalar, ABD'deki tablet pc kullanıcılarının yüzde 77'sinin tabletlerini her gün kullandığını ve ortalama olarak günde 90 dakikalarını tabletleri üzerinde geçirdiklerini gösteriyor. Diğer bir önemli noktaysa, insanların internetten alışveriş yapma -özellikle tatil ve uçak bileti gibi büyük ölçekli ürünler- hislerinin gece saatlerinde ciddi bir yükseliş içinde olması. Aynı saatlerin tablet pc'lerin kullanım yoğunluğunda da önemli bir yer işgal ettiğini söylemeye ise gerek bile yok. Son olarak ise mobil ticaretin tam yüzde 90'ının iPad üzerinde gerçekleşiyor olmasını belirtebiliriz.

Tüm bu veriler ve örnekler ışığından iPad'in mobil ticaret konusundaki üstünlüğünü, sosyal ticaret ile birleştireceğini öngörebiliriz. Bu da akıllarda yeni bir kısaltma doğuruyor: P-ticaret.

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.