Sosyal ağlarda yer alan nefret söylemi hemen her kesimin canını sıkabiliyor, kişi hak ve özgürlüklerine zarar verebiliyor. Daha önce Facebook'un nefret söylemine ve içerik kısıtlamaya yönelik izlediği politikayı paylaşmıştık. Twitter da nefret söylemine karşı adım atmaya hazırlanıyor.
Financial Times'ın sorularını yanıtlayan Twitter CEO'su Dick Costolo nefret söylemini ve internette saldırganlığı azaltmaya yönelik adım atacaklarını ifade ediyor. Costolo'nun açıklamalara göre nefret söylemi içeren iletiler, onları gönderen profile göre değerlendirilecek. Nefret söylemi içeren Twitter hesaplarındaki takipçi sayısı, fotoğraf ve biyografi bilgisi incelenecek. Kısaca hesabın sahte olup olmadığına karar verilecek.
Bu noktada ilk olarak akla bu uygulamanın ifade özgürlüğünü kısıtlayıp kısıtlamayacağı sorusu geliyor. Costolo, nefret söylemlerinin kaldırılması konusunda hassas davranacaklarını ancak ifade özgürlüğüne de dikkat edeceklerini söylüyor. Uygulama hayata geçtiğinde Twitter kullanıcılarının sahte ya da takma isimle hesap kullanması biraz güçleşecek gibi görünüyor.
Dozaj iyi ayarlanmalı
Twitter'da nefret söylemini azaltmanın iki farklı yönü var. İnsanları kışkırtan ve kişilik haklarına saldırı içeren nefret söylemi içerikleri her ortamda olduğu gibi internette de engellenmeli. Twitter'da din, ırk, cinsiyet ve siyaset gibi alanlarda farklı düşüncelere sahip kullanıcılar nefret söylemine yakın içerikler paylaşıyor ya da bunlara hedef oluyorlar. Kitlesel saldırganlık hızla yayılabiliyor, hatta tanınmış şahsiyetler bile Twitter'ın rahatlığından ötürü sık sık saldırgan üsluplara başvuruyor.
Ancak madalyonun diğer yüzünde, nefret söylemini engellerken ipin ucunun kaçması riski yer alıyor. Twitter nefret söylemi içeriklerinin kaldırması konusunda dozajı iyi ayarlayamazsa bu kez ifade özgürlüklerine ciddi zarar verebilir. Twitter'ın Mısır ve Tunus'taki olaylarda etkin rol oynarak eylemcilerin güvenini kazandığını hatırlatmak istiyoruz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap