Türkiye uygulama pazarında yıldızlaşıyor

Türkiye uygulama pazarında yıldızlaşıyor

Türkiye'nin dijital sektörlerdeki hızlı büyümesi küresel çapta görünür bir gerçek haline geldi artık. Bunun en iyi örneğini e-ticarette görüyoruz. Akıllı cihaz kullanımında hatırı sayılır rakamlara ulaşan Türkiye, uygulama pazarında da dünya sıralamasını zorlamaya doğru gidiyor.

Distomo'nun yayınladığı büyüyen uygulama pazarlarını konu alan araştırmaya göre Türkiye, uygulama sektörün yıldızlaşan ülkeler arasında yer alıyor. Brezilya, Meksika ve Rusya'nın da yer aldığı araştırmaya göre Türkiye, Eylül 2011-Mayıs 2012 arasında iPhone uygulamaları kategorisinde satış hacmi bazında yüzde 54'lük büyüme kaydetti. Bu büyüme rakamı küresel çapta Türkiye'yi dokuzuncu sırada yer almasını sağlıyor.

iPhone uygulamalarının satışı konusunda Japonya amiral gemisi. Ülkedeki iPhone uygulamalarının satışı geçen sene Eylül ayına göre yüzde 560 büyümüş durumda. Gelişmekte olan pazarlara baktığımızdaysa Rusya ilk sırada. Söz konusu dönemde Rusya'daki iPhone uygulaması satışının yüzde 115 oranında arttığını görüyoruz. Ülkelere göre iPhone uygulamalarındaki satış artışını aşağıdaki tabloda inceleyebilirsiniz.

Araştırmada yer alan Rusya, Brezilya, Meksika ve Türkiye'de geçen ay günlük bazda 160 bin dolarlık uygulama satılmış durumda. Distomo'nun 2011 Mayıs ayını 100 alarak hazırladığı endeks, ülkelerin günlük bazda aylık gelirlerini ortaya koyuyor. Bu endekse göre Türkiye, iPhone uygulamaları gelirlerinde 2012 Mayıs ayına kadar 54 puan yükselmiş durumda. Distomo endeksine göre en fazla büyüyen ülkenin Rusya olduğunu görüyoruz. Öte yandan ABD'nin iPhone uygulamaları satışında Mayıs ayında gerilediği görülüyor.

iPad uygulamalarının satışında Brezilya'nın birinci sırada. Brezilya geçen sene Eylül ayında bu yana iPad uygulamaları satışını yüzde 91 arttırmış durumda. Rusya'daysa aynı dönemde yüzde 71 büyüme söz konusu. Araştırmada Türkiye iPad App Store büyüme rakamları yer almıyor. Çünkü Distomo, Türkiye'deki iPad uygulama mağazasının 2011 yılı Eylül ayında kullanıcılara açık olmadığını iddia ediyor.

Türkiye'deki iPhone kullanıcılarının gelişmekte olan diğer ülkelerdeki kullanıcılara oranla daha cimri olduğunu söyleyebiliriz. Distimo, iPhone uygulama mağazasından en çok indirilen ücretli ve ücretsiz 200 uygulamayı baz alarak gerçekleştirdiği araştırmada Türkiye'deki kullanıcılar her 100 ücretsiz uygulamada, 2.2  adet ücretli uygulama indiriyor. Bu rakam Rusya'da 5, Brezilya'da 5.4, Meksika'da 5.9 ve ABD'de deyse 7.5'e denk geliyor.

Türkiye'deki kullanıcılar en fazla oyun indiriyor

Türkiye'de indirilen iPhone uygulamalarına kategorileri bazında baktığımızda oyunlar ön plana çıkıyor. Türkiye'deki kullanıcıların indirdikleri uygulamaların neredeyse yüzde 60'ı oyun kategorisinde yer alıyor. İkinci sırada 'ulaşım' uygulamaları bulunuyor. Üçüncü sırada sosyal ağ uygulamaları yer alırken, dördüncü sırada eğlence uygulamaları bulunuyor.

Mayıs ayında Türkiye'de en fazla indirilen uygulamalara baktığımızda ücretiz kategoride Garanti Cep Şubesi öne çıkıyor. Zil Sesleri iPhone uygulaması ücretli kategoride birinci sırada. iPad uygulamalarındaysa ücretsiz olan Milliyet Gazetesi ve ücretli olan Film Dizi İzle uygulamalarının Türkiye'deki kullanıcılar arasında en popüler olduğunu görüyoruz. Google Play'deyse ücretsiz kategoride yer alan Okey ve ücretli kategorideyse yer alan S-Banking uygulamaları birinci sırada yer alıyor.

Türkiye e-ticaret sektöründe küresel çapta hem yatırımcıların, hem de e-ticaret şirketlerinin dikkatini çeken bir ülke. E-ticaret sektöründe Türkiye'nin yakaladığı başarı, uygulama pazarında da göstermesi mümkün. Distomo'nun araştırması da Türkiye'nin uygulama pazarında söz sahibi bir olacağının kanıtlar nitelikte.

Distomo'nun araştırmasının ayrıntılı aşağıda inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.