Twitter sadece popçuların ve topçuların seslerini duyurduğu bir platformdan olmaktan öteye geçti. Birçok diplomat da Twitter üzerinden fikirlerini paylaşıyor ve dünyaya duyuruyor. Hangi bilginin sizi veya ülkenizi ilgilendirdiğini takip edebileceğiniz oldukça başarılı bir uygulama tavsiye ediyoruz.
Agence France-Presse (AFP), diplomat Tweetlerinin haritasını yayınladı. E-diplomacy adındaki uygulama, hükümet görevlilerinin, düşünürlerin ve aktivistlerin ülkeler, diplomatlar ve konu başlıkları hakkındaki düşüncelerini gösteriyor. Çizgilerle belirtilen yorumlar, ülke diplomatları arasındaki diyoloğu gösteriyor.
Uygulama tüm ülkelerin arasındaki diyalog trafiğini gösterdiği gibi ülkeler ayrıştırılabiliyor. Suriye'nin Türkiyeli bir savaş uçağını düşürmesinden sonra diplomasi açısından hızlı günler geçiren Türkiye, Twitter diyalogları açısından hızlı günler geçiriyor.
AFP'nin haritasından Türkiye'yi ayıştırıp baktığımızda, ABD, Avusturalya, İngiltere, İspanya ve Romanya gibi ülkelerdeki diplomatların Türkiye-Suriye arasındaki olaylar hakkındaki görüşlerini bildirdiğini görebiliyoruz. Tüm dünyaya baktığımızdaysa Twitter üzerinden en fazla diplomasi trafiğinin ABD'ye yönelik olduğunu görüyoruz.
Ülkelerin resmi kurumlarında görev alan diplomatların yanı sıra eylemci gruplar da yer alıyor; örneğin Anonymous, Taliban, Hamas ve Hizbullah gibi gruplar da veritabanında bulunuyor. Uygulamada, diplomasi diyaloglarını harita üzerinden görüntülenmesinin yanı sıra ülkelere, kişilere konu başlıklarına, bağlantılara ve çatışma haberlerine göre de incelenebiliyor.
Haber ajansları servisleri genelde ücretli olur. AFP şu anda Twitter servisini ücretsiz kullandırıyor. Ancak AFP CEO Emmanuel Hoog'un yaptığı açıklamaya göre bu çok fazla süreceğe benzemiyor. Emmanuel Hoog birkaç ay sonra uygulamanın ücretli olabileceğini ifade ediyor.
Uygulama, sosyal ağlarla birlikte ülkeler arasındaki diyaloğun nasıl hızlandığını tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor. 'Sokaktaki vatandaş'lar ülkeler arasındaki diyalogları birinci ağızdan takip edebilecek. Özellikle Twitter'dan haber yapan medya kanallarının E-diplomacy'den yararlanabileceğini söyleyebiliriz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap