Sosyalleşen Tivibu EV 100 bin aboneye ulaştı

Sosyalleşen Tivibu EV 100 bin aboneye ulaştı

Türk Telekom'un internet altyapı hizmetleri sunan iştiraki TTNET, 2006'dan bu yana geldiği noktayı anlatan ve IPTV hizmeti Tivibu'nun 100 bin üyeye ulaşmasını kutladığı bir basın toplantısı düzenledi.

TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz'ın sunumuyla başlayan toplantıda, TTNET'in 6 milyonu aşkın abonesiyle 2012 ilk çeyrek verilerine göre DSL aboneleri bakımından dünyanın 10. , Avrupa'nın ise 5. büyük internet servis sağlayıcısı olduğu  ve 3 milyar TL ciroya ulaştığı açıklandı.

Tahsin Yılmaz, günümüzde veri iletişiminin yüzde 40'nın internet üzerinden sağlandığını 2023'te ise bu oranın yüzde 90 seviyesine çıkacağını, sosyal ağ kullanım oranınının yüzde 30’lardan yüzde 85’lere yükseleceğini ve eğlence ihtiyacının yüzde 90’ının internet üzerinden karşılanacağını öngörüldüğünü paylaştı.

TTNET üst düzey yönetici kadrosunun da hazır bulunduğu toplantıda TTNET'in 118 milyon TL vergi ile 2011'de kurumsal vergi rekortmenlerinden olduğunu ve Türkiye genelinde 8 bin ortak kablosuz ağ bağlantı noktası bulunduğunu hatırlatan Tahsin Yılmaz, Türkiye’nin ADSL ile tanıştığı 2003 yılı sonunda 18 bin 604 olan genişbant internet abone sayısının, 2012 yılı birinci çeyrek itibarıyla 16.7 milyona (9 yılda 897 kat artış) ulaştığını paylaştı.

Kişi başı internet kullanımı 25 GB'ı geçti

Tahsin Yılmaz'ın internet kullanımımıza dair bilgiler de verdi. Buna göre ortalama veri kullanımımız 2008’den bugüne kadar 4 kat, limitli paketlerden limitsiz paketlere geçiş yüzde 100 oranında artmış. Ülkemizdeki 35 milyon internet kullanıcı için kişi başı internet kullanımı 25 GB’ı geçmiş.

Comscore Aralık 2011 verilerinne göre aylık 34 saat kişi başı internet kullanımıyla mevcut ile Avrupa’da ikinci sıraya yerleştiğimize değinen Yılmaz, TTNET'in 2012 Şubat ayında hizmet vermeye başladığı fiber internetle ilgili bilgiler de verdi. Buna göre TTNET fiber internet 81 ile yayılmış durumda. Her haneye ulaşmadığı bilinen fiber bağlantı hatları şu an (tüm hizmet sağlayıcılarla) 2 milyon hanenin önünden geçiyor ve yıl sonunda bu sayının 4 milyona ulaşması bekleniyor.

Önümüzdeki yıl akıllı ev hizmetleri geliyor

TTNET'in 2013’te akıllı ev hizmetlerine başlayacağı da Tahsin Yılmaz'ın sunumunda açıkladığı bir bilgiydi. Hareket algılayıcı kameralar ve akıllı kutuların yaşam alanlarımızda çeşitli işlevler üstleneceğini söyleyen Yılmaz, bu yönde ilerleyen Tivibu'nun Türkiye genelinde 100 bin aboneye ulaştığını paylaştı.

Tahsin Yılmaz, Tivibu platformunın bugüne kadar 1 milyonu aşkın kişiye ulaştığı, Tivibu Web ile başlanan hizmetin, Tivibu Ev ve Tivibu Cep ile devam ettiğini, 16 ayda 100 bini aşkın Tivibu Ev (TTNET'in IPTV hizmeti) kullanıcısına ulaştığını dile getirdi.

Tivibu'da en çok "tekrar izle" özelliği kullanılıyor ve en çok yerli komedi türünde yayın izleniyor. 81 ile yayılan Tivibu Ev (kabloTV 22 ilde bulunuyormuş) hizmetinde sunulan kanal sayısı 119'u buluyor ve yerli ve yabancı önemli bir film arşivi yer alıyor. Seç izle özelliğinde ise en çok çocuk programları ve çizgi filmler izleniyor. Tivibu'da bugüne kadar izlenen içerik sayısı 30 milyon.

Tahsin Yılmaz'ın ardından TTNET Dijital Medya Pazarlama Direktörü Yaman Alpata sahne aldı ve Tivibu Ev'in yeni özelliklerinden bahsetti.

Sosyal Tivi 2 ayda 20 bin evde

Yaman Alpata, elindeki iPad ile salondaki televizyonu kontrol ederek Sosyal Tivi uygulamasının Tivibu EV'i yenilediğini anlattı.

Tivibu Ev’i interaktif bir platform haline getirmek için bu yeniliği yapılan bu yenilik ile Sosyal Tivi ile Tivibu üyelerinin TV üzerinden arkadaş listesi oluşturabilmesi, kumandaları aracılığıyla mesaj gönderebilmelerine izin veriliyor. Twitter'a ileti gönderilebiliyor, diğer arkadaşların neler izlediği gerçek zamanlı ve geriye dönük olarak görüntülenebiliyor. Arkadaşlara yayın ve yemek tarifi önerisi yapılabiliyor. Flickr’da fotoğraf görüntülenebiliyor ve siteye fotoğraf yüklenebiliyor.

Alpata, 2 ay içinde 20 bin kişi Sosyal Tivi uygulamasını kullanmaya başladığını ve Tivibu Ev'e eklenen yeni özellikle birlikte NETDİSK (TTNET’in bulut bilişim hizmeti) üzerinde depolanan tüm fotoğrafların televizyonda çekildiği tarihe göre görüntülenebildiğini sözlerin ekledi.

Tivibu EV'in Türkiye genelindeki dağılımıyla ilgili de şu bilgilere yer verildi;

En çok Tivibu Ev abonesi olan bölgeler

  1. Marmara Bölgesi:    46.000
  2. İç Anadolu Bölgesi: 21.000
  3. Ege Bölgesi:           15.000

En çok Tivibu Ev abonesi olan iller

  1. İstanbul:  37.000
  2. Ankara:    17.000
  3. İzmir:      11.500

En çok izlenen içerikler (Tivibu Ev - Tivibu Web)

  • Popüler diziler Tekrar İzle’de de çok izleniyor.
  • Seç izle’de en çok;ve yerli komedi filmleri izleniyor.
  • Kırmızı Halı filmleri arasında en popülerleri, sinemalardan hemen sonra Tivibu’da gösterime giren 2012 yapımı filmler izleniyor. Yerli filmler de büyük ilgi görüyor.

Tivibu Ev Kullanıcı başına izleme sayıları

  • Kırmızı Halı’da kişi başı izleme ortalaması 3.
  • Seç İzle ve Tekrar İzle servislerinde kişi başı izleme ortalaması 20.
  • Ortalama bir Tivibu Ev kullanıcısı, ayda yaklaşık 45 içerik tüketiyor.

Soru-Cevap

Son olarak TTNET yönetim kadrosuna yöneltilen sorulara verilen cevapları paylaşmak da fayda görüyorum..

Upload hızının düşük olduğuna (Netindex sıralamasına göre Türkiye Irak'ın da altında, 81. sırada) dair eleştirilere yanıt veren Tahsin Yılmaz tek kelimeyle 'çözeceğiz' yanıtını verdi. Yılmaz adil kullanım sınırında ise kendilerinin uygulayıcı olduklarını ve herhangi bir değişimin şu an mümkün olmadığını paylaştı. 25 GB'dan 50 GB'a çıkan adıl kullanım sınırının daha iyi bir internet hizmeti sunmak için konulduğu da Yılmaz tarafından hatırlatıldı.

Yılmaz ayrıca akıllı televizyonlarla ilgili olarak bazı TV üreticilileriyle görüştüklerini ve anlaşmaya varmak üzere olduklarını aktardı. Yılmaz sosyal mecralara önem verdiklerini ve bu mecralarda 20 dakika gibi bir sürede kullanıcılarına geri dönüş yaptıklarını da söyledi.

Yılmaz ayrıca fiber hatlarının yayılımı konusunda Ulaştırma Bakanlığı'nın adım atmak üzere olduğundan ve TTNET'in tüm bakır kablo hattını fibere taşıma gibi bir amacının olduğundan bahsetti.

12 yaş üzerine internet eğitimi verilen TTNET Tırları ve Yaratıcı Ekonomiye Destek adlı sosyal sorumluluk projelerinin de TTNET için önemli olduğu vurgulandı.

Gelen bir soru üzerine öğrendiğimiz bir diğer bilgi de TTNET'in Türk Telekom grubundaki cirosal payının yüzde 25 civarında olması oldu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.