Türkiye video oyun pazarının hacmi 500 milyon dolara yaklaşıyor [İnfografik]

Türkiye video oyun pazarının hacmi 500 milyon dolara yaklaşıyor [İnfografik]

Türkiye dijital sektörlerin hemen hemen hepsine büyümeye devam ediyor. Video oyun sektöründe bölge ülkeleri arasında lokomotif görevi üstlenen Türkiye iddialara göre 2012 yılında yarım milyar dolarlık hacim yaratacak.

Uluslararası araştırma şirketlerinden biri olan Newzoo'nun gerçekleştirdiği araştırmaya, Türkiye'deki video oyun sektörüne yönelik istatistikler barındırıyor. Bu bilgilere göre Türkiye'de 21.8 milyon aktif video oyunsever bulunuyor. Oyunsever kitlenin yaklaşık 11.4 milyonu, video oyunlar için kesenin ağzını açıyor yani para ödüyor.

Araştırmada en kritik verilen bilgilerden bir Türkiye video oyun pazarının hacmi. İddaya göre Türkiye'de 2012 yılında toplamda 400-500 milyon dolar aralığında bir hacim yaratılacak. Bu noktada bir bilgi eklemek istiyoruz. Bu hacmin içerisinde oyun konsolları ve çevre birimleri gibi ürünler bulunmuyor. Araştırma sadece video oyun ve oyun içi satış hacmini kapsıyor.

Para harcanan platformlara baktığımızdaysa konsol oyunları başı çekiyor. Harcanan toplam paranın yüzde 24'ünü konsol oyunları oluşturuyor. İkinci sırada yüzde 21 oranla MMO oyunları geliyor. Üçüncü sıradaysa PC ve Mac oyunları geliyor. PC ve Mac kategorisi video oyun sektöründeki toplam hacmin yüzde 15'inde yer alıyor. Listenin son sırasındaysa sosyal ağ oyunları yer alıyor. Ekonomik hacim bazında sosyal ağ oyunlarının video oyun pazarından aldığı payın yüzde 9 olduğunu görüyoruz.

Araştırmada Türkiye'deki kullanıcıların video oyunlarında harcadığı zaman bilgisi de bulunuyor. Türkiye'deki kullanıcılar video oyunlar karşısında bir günde 39 milyon saat vakit geçiriyor. En fazla vakitse yüzde 23 oranla sosyal ağ oyunlarıyla geçiriliyor. İkinci sıradaysa yüzde 22 oranla PC ve Mac kullanıcı bulunuyor.

En fazla vakit sosyal ağ oyunlarında geçiriliyor olabilir. Ancak sosyal ağ kullanıcıları oyunlara para vermeyi sevmiyor. Görünen o ki, sosyal ağ oyunlarının iş modeli Türkiye'deki kullanıcı profili için tam olarak işlemiyor.

Türkiye video oyun sektörü için hazırlanmış infografiği aşağıda inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.