Widget kullanımında Facebook rakiplerini geride bıraktı

Widget kullanımında Facebook rakiplerini geride bıraktı

Web siteleri için takip hizmeti sunan Pingdom'un, sosyal paylaşım konusunda önemli araştırmasını paylaşmak istiyoruz. Bu araştırmaya göre resmi 'Widget'* kullanımında Facebook birinci sırada yer alıyor.

Alexa'da yer alan ilk 10 bin internet sitesinin baz alındığı araştırmada, yüzde 24.3 web sitesi ana sayfasında Facebook widgetlarından birini kullanıyor. Facebook widgetlarının toplam kullanım oranıysa daha fazla. Araştırmada yer alan siteler içinde Facebook'a bağlantı düğmelerinin kullanım oranı yüzde 49.3 olarak gerçekleşiyor. Bu sitelerin yüzde 7.3'ünün 'beğen' düğmesini kullandığı, araştırmada yer alan detaylar arasında.

Twitter'daki resmi widget kullanımına baktığımızdaysa kullanım oranlarının çok düşük olduğunu görüyoruz. İlk 10 bin internet sitesinin sadece yüzde 4.3'ü resmi Twitter düğmelerini kullanıyor. İlk 10 bin site içinde ana sayfasında Twitter düğmesi kullanım oranı yüzde 10 civarında. Direkt olarak Twitter'a yönlendirme oranıysa yüzde 47 olduğunu görüyoruz.

En genç sosyal ağlardan biri olan Google+'ın resmi düğme kullanımı Twitter'a göre daha yüksek. İlk 10 bin internet sitesinin yüzde 13'ü ana sayfalarında resmi '+1' düğmesine yer veriyor. Bu sitelerin yüzde 12'siyse Google+ sayfalarına yönlendirme linki vermiş durumda. Ancak Google+ için toplam widget kullanım oranı henüz çok fazla değil. İlk 10 bin internet sitesinin yüzde 21.5'i Google+ widgetları kullanıyor.

Listenin son sırasındaysa Linkedin geliyor. Alexa verilerine göre ilk 10 bin internet sitesinin sadece yüzde 0.6'sı ana sayfalarına LinkedIn profillerini bağlıyor ve bu sitelerin yalnızca yüzde 0.3'ü resmi düğmeleri kullanıyor. Linkedin sayfalarına toplam entegrasyon oranıysa yüzde 3.9.

Sosyal ağlar web dünyasının önemli bir yapı taşı olma yolunda ilerliyor. Sosyal ağların widgetlarının kullanımı henüz yüzde 50 seviyelerine olsa da, sonuç olarak bu sürece internet siteleri olabildiğince hızlı ayak uydurmaya çalışıyor. Dört temel sosyal ağın dışında sayıları giderek artan sosyal ağlarla web sitelerinde paylaş düğmesi yoğunlu giderek artıyor.

*Widget: Bir iş için özellikle çok faydalı olsun diye yapılmış küçük düğmeler. Örneğin, internet sitelerinde bulunan Facebook 'beğen' ve Twitter 'paylaş' gibi düğmeler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.