Matbuu.com: Matbaacılığı internete taşıyor

Matbuu.com: Matbaacılığı internete taşıyor

Birçok konvansiyonel meslek dijital dünyanın acımasız hızına ayak uydurmaya çalışıyor. Bazı meslek dalları hızlı değişimin altında ezilirken, bazı meslek dalları uyumda başarılı. Yenilik sürecini görece başarılı sürdüren mesleklerin arasında matbaacılığı da sayabiliriz.

Haftalarca istenilen tasarımı bulmak yerine iki tıklamayla sipariş verilen dijital matbaalar var artık. Türkiye'deki hizmet vermeye başlayan Matbuu.com, kullanıcıları matbaaya gitmekten kurtaran bir e-ticaret sitesi. Yasin Oral tarafından kurulan site, 2012 yılı Şubat ayında hizmet vermeye başladı.

Matbuu basılı kağıt anlamına geliyor. Kullanıcılara hızlı bir şekilde kendi tasarımlarını veya sitede hazır olan şablonlara ulaşmasını sağlayan site kartvizit, broşür, el İlanı, insert ve dosya gibi birçok farklı seçeneği sunuyor.

Siteye girildiğinde ziyaretçileri iki farklı kategoriyle karşılıyor. Bu kategorilerden biri Matbuu.com şablonlarının sunulduğu 'Kendin Tasarla'. Yüzlerce seçeneğin bulunduğu bu kategori Matbuu.com ekibi tarafından yenilenme arefesinde. Matbuu.com ekibinden aldığımız bilgilere göre grafikerler, reklam ajansları ve ufak çaplı çalışan matbaacılar için de yeni bir gelir elde etme modelini yayınlanacak. Diğer kategoriyse 'Şimdi Yükle'. Kategorideyse kullanıcılar daha önce tasarlanmış şablonlarını yükleyerek basılmasını sağlıyor.

Webrazzi'yle paylaşılan rakamlara göre şirkette şu an 35 kişilik bi ekip çalışıyor. Bu ekibin  5'i yazılımcı, 15'i grafiker ve 15'iyse matbaa görevlisi. Sitedeki kullanım oranlarını sorduğumuzdaysa 20 bin kayıtlı üyesi bulunduğunu öğreniyoruz. Sitenin günlük ortalama 250 adet kargo çıkışı bulunuyor.

Matbuu.com ve benzeri siteler küresel anlamda 'Web to Print' yani internetten matbaa sektörü yaratmış durumda. Matbuu.com'un en dişli rakiplerinden biri Türkçe hizmet veren VistaPrint.com. Ancak sitenin merkezinin yurt dışında olması lojistik sürecini olumsuz olarak etkiliyor.

Matbaacılık sektörünün önündeki en büyük problemlerden biri lojistik. Fiziksel olarak verilen siparişler de bile hem zamanlama hem de tasarım konusunda birçok sorun yaşanıyor. Matbuu.com işin lojistik kısmında başarılı olursa hızlı bir büyümeyle birçok fiziksel matbaa işletmelerinden daha fazla kullanıcıya hitap edebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.