17 Mayıs’ta gerçekleşen halka arzın ardından Facebook’un tarihinin en iyi dönemini geçirdiğini söylemek pek mümkün değil. Hisselerin neredeyse üçte bir değer kaybederek (bugün itibariyle) 27,27 dolardan işlem görüyor olması dünyanın en büyük sosyal ağı için ciddi bir rahatsızlık nedeni. Facebook bu durumu değiştirebilmek için ekstra bir şey yapmak zorunda. Ve görünüşe göre bu beklenen ekstra hareket yeni reklam modeli ile ortaya çıkacak.
Bloomberg’in haberine göre Facebook reklamlarında, Google ve Yahoo gibi dev firmalar tarafından da kullanılan gerçek zamanlı hedeflemeye (real-time bidding) başlıyor. Bu pek çok neden dolayı son derece önemli bir haber.
Facebook’un kullanacağı gerçek zamanlı hedefleme, kullanıcıların site dışındaki ilgi alanlarının aktif olarak izlenmesi ve onlara bu ilgi alanlarına göre reklam gösterilmesi prensibi üzerine kurulu. Reklam veren firmalar için bu çok iyi bir haber ama mahremiyet savunucuları şimdiden seslerini yükseltmeye başladılar bile.
Gerçek zamanlı hedefleme ile birilikte artık reklam verenler sadece tanımlı ama geniş bir kitleye reklamını gösterme seçeneği ile sınırlı olmayacak. Artık reklam verenler Facebook Exchange adı verilen bu yeni sistem üzerinden kullanıcılara doğrudan ilgi alanlarına giren konularla ilgili reklamlar sunabilecek.
Pratikte ise sistem şöyle çalışacak; farklı bir sitede yaz tatili planını yapmakta olan kullanıcı Facebook’a geldiğinde sistem bir tatil sitesinin bu kullanıcıya tatil konusu ile ilgili reklam göstermesini sağlayabilecek.
Reklam verenler için Facebook reklamları bugüne kadar ağırlıklı olarak talep oluşturmak amacıyla kullanılıyordu. Facebook Exchange ile ise var olan talebi doğrudan karşılamak mümkün olacak.
Reklam verenler şüphesiz satın alma kararını vermeye yakın kullanıcılara ulaşmak için eskiden olduğundan çok daha yüksek rakamlar ödemeye gönüllü olacaklardır. Bu da Facebook için reklam gelirlerinin daha da artması anlamına geliyor.
Diğer yandan Facebook şimdiden ortaya çıkmaya başlayan mahremiyet tartışmalarına karşı sistemin reklam verenler ile kişiye özel bilgiler paylaşmadığını, reklam verenlerin daha önceki sistemde gördüklerinden daha fazlasını görmeyeceklerini söylüyor.
Kullanıcılar ayrıca bu tip reklamların kendilerine gösterilmesini istemiyorlarsa bu servisten çıkmayı da tercih edebilecekler ama bu pek de kolay bir iş değil. Çünkü çıkış için kullanıcıların çerezler (cookie) ile çalışan bu sistemde Facebook’un iş birliği yaptığı üçüncü taraf reklam ağlarına başvurması gerekiyor. Şu anda sayıları sekize ulaşan bu reklam ağlarına bu sistemin dışında kalmak istediğini belirten kullanıcılar artık Facebook’ta Facebook Exchange reklamlarını görmeyecekler.