eBay Avrupa Başkanı Jacob Aqraou ile Türkiye ve eBay'i konuştuk [Röportaj]

eBay Avrupa'da başkanlık görevini yürüten Jacob Aqraou da bu amaçla geçtiğimiz hafta ülkemizdeydi. Aqraou ile eBay ve Gittigidiyor üzerine konuştuk.
eBay Avrupa Başkanı Jacob Aqraou ile Türkiye ve eBay'i konuştuk [Röportaj]

eBay, GittiGidiyor satın almasını tamamladıktan sonra Türkiye'ye daha fazla odaklanıyor. eBay Avrupa'da başkanlık görevini yürüten Jacob Aqraou da bu amaçla geçtiğimiz hafta ülkemizdeydi. Aqraou ile eBay ve Gittigidiyor üzerine konuştuk.

Fırat Demirel: Mr. Aqraou, öncelikle Türkiye'ye geliş amacınızdan kısaca bahseder misiniz?

Jacob Aqraou: Elbette. Cenk Angın ve ekibiyle görüşüp GittiGidiyor’un bir eBay şirketi olarak ilk yılını kutlamak ve bu heyecanlı işe yatırımımızın devamı olarak yeni geçtikleri harika ofisi ziyaret etmek için İstanbul’a geldim.

F. Demirel: eBay tüm dünyada tanınan bir online pazaryeri. Dolayısıyla küresel performansını merak konusu. Bu konuda biraz rakamsal bilgi verebilir misiniz?

J. Aqraou: Dünyanın en büyük online pazaryeri olan eBay, dünya üzerinde neredeyse her ülkede ve toplamda 100 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip. 2011 yılında eBay’de satılan ürünlerin toplam değeri 68,6 milyar dolardı. Bu saniyede 2,100 dolardan fazla bir miktar demek.

Bireylerin ve şirketlerin, güvenli, kolay ve hızlı yoldan dijital para gönderip almalarını sağlayan bir iştirakimiz olan PayPal tarafında yaklaşık 110 milyon aktif kayıtlı hesap var. GSI, global kuruluşlar için e-ticareti, çok kanallı pazarlama ve dijital pazarlamayı kolay hale getiriyor.

Ayrıca, GittiGidiyor gibi özel pazaryeri markaları, StubHub gibi dünyanın en büyük bilet pazaryeri gibi pazaryerleri yoluyla da milyonlara ulaşıyoruz. eBay ilan siteleri ile hepsi birlikte dünya çapında 1000’den fazla şehirde varlık gösteriyor.

2011 yılında eBay Inc.’in yıllık geliri yüzde 27 artarak 11,7 milyara ulaştı.

F. Demirel: GittiGidiyor’un satın alınması Türkiye girişim ekosistemindeki en büyük satın alım. Bu soruyu GittiGidiyor tarafına bir çok kez sormuşuzdur ama eBay’in GG’ye neden yatırım yaptığını ve satın aldığını sizden de duymak isteriz?

J. Aqraou: GittiGidiyor’a ilk yatırım yaptığımızda, heyecan verici bir e-ticaret piyasasındaki mükemmel ve tamamlayıcı bir işe girdiğimizi biliyorduk. O zamandan bu yana gördüğümüz her şey bu işin potansiyeline olan inancımızı doğruladı, bu ekiple ve yatırımı yapmış olmaktan dolayı çok mutluyuz.

Türkiye bizim için çok heyecan verici bir piyasa. Yoğun, genç bir nüfusu var, ekonomisi istikrarlı ve altyapısı çok iyi. Bunların yanı sıra, geniş bir online nüfusu, yoğun kredi kartı ve cep telefonu kullanımı da bizim için önemli faktörler, bunlar Türkiye pazarının gitgide daha internet meraklısı olduğunu gösteriyor.

Bize göre, bu pazarın potansiyeli, internet kullanıcılarındaki online alışveriş yapan kullanıcı oranının artmasında yatıyor. GittiGidiyor harika bir alışveriş deneyimi yaratarak bu hareketi önemli ölçüde hızlandırabiliriz.

F. Demirel: eBay Paypal ve Magento da dahil olmak üzere onlarca girişim için yaklaşık 11 milyar dolar harcadı. eBay satın alımlar konusunda neden bu kadar ciddi? Bu konudaki ana stratejiniz nedir?

J. Aqraou: Bizim stratejimiz, yüksek büyüme potansiyeli olan piyasalarda ticareti kolaylaştırma ve alışveriş deneyimini yeniden keşfetme misyonumuza uyan, iyi yönetilen, piyasa lideri şirketleri satın almak. Şirketin satın alınması, yatırım sürecinin başlangıcını oluşturuyor. Bir şirketin potansiyelini gerçekleştirmek için yatırım yapmaya devam ediyoruz, GittiGidiyor’u satın aldığımızdan beri yaptığımız olduğu gibi.

F. Demirel:  Muhtemelen gelecek için en önemli satın alım Paypal’di. Bir e-ticaret devinin gelecekteki başarısı için kendi online ödeme sistemine mi sahip olması gerekiyor?

J. Aqraou: E-ticarette başarılı olmak için müşterilerinizin güvendiği bir online ödeme sisteminizin olması gerektiği su götürmez bir gerçek. PayPal, online ödeme yapma ve almanın lider yöntemlerinden biri olarak eBay Inc.’in önemli, hızla büyüyen ve çok başarılı bir parçası ve dünya çapında milyonlarca satıcı tarafından kabul görmüş durumda.

PayPal aynı zamanda ödeme sektöründeki en iyi tehdit ve dolandırıcılık tespit yeteneklerine sahip. Gittigidiyor Sıfır Risk adlı oldukça başarılı ödeme sistemi ile birlikte geldi ve bu sistem müşterileri için mükemmel garanti sağlıyor. Şu anda Almanya tarafı için benzer bir sistemi oluşturuyoruz, bu sayede GittiGidiyor’un bu alandaki uzmanlığından ve deneyimlerin faydalanacağız.

F. Demirel:  eBay, e-ticaret deneyimini kişiselleştirme ve sosyal hale getirmeye odaklanıyor. Sizce önümüzdeki 3 sene içinde e-ticaret sektöründe ne gibi değişiklikler olacak?

J. Aqraou: Tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları, mobil, sosyal, yerel ve dijital deneyimlerde gerçekleştirilen yeniliklerdeki değişimlere bağlı olarak köklü bir değişim sergiliyor. İnternet ve mobil teknolojiler barkod taramadan mobil ticarete, çevrimdışı satın alım davranışlarını etkiliyor. Günümüzde tüketiciler ihtiyaçlarına uygun, daha kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi elde etmek istiyorlar. Ürünlere daha iyi erişim ve bağlantı, fırsatlar, pazarlar ve alışveriş yaparken daha çok eğlence ve ilgi istiyorlar.

Mobil ticaret, insanların alışveriş yapma biçimlerini değiştiriyor. Bu yıl eBay.co.uk’den yapılan işlemlerin yüzde 10’u mobil bir cihaz üzerinden yapıldı ve bu rakam önümüzdeki 12 ay içinde iki katına çıkabilir. Tüm dünyadaki eBay müşterileri 2011 yılında akıllı telefonlarından toplam 5 milyar dolar değerinde ürün alışverişi yaptılar.

Akıllı telefonlar tüketici davranışlarını değiştirirken, insanlar sürekli olarak hareket halindeyken, evden ya da işyerinden telefonlarındaki mağazalardan ürün arıyor ve satın alıyorlar.

F. Demirel:  Türkiye ve MENA ülkelerinin e-ticaret potansiyeli hakkında ne düşünüyorsunuz? Bundan sonra Türkiye’ye sık sık gelecek misiniz?

J. Aqraou: Demin de belirttiğim gibi Türkiye piyasasındaki fırsatlar bizler için oldukça heyecan verici. Altı ay önce eBay EMEA Başkanı olduğumdan beri bu Türkiye’yi ilk ziyaret edişim, bir sonraki ziyaretimi heyecanla bekliyorum.

F. Demirel: Son olarak, e-ticaretle ilgili girişimleri olan Türk girişimler için vermek istediğiniz öneriler var mı?

J. Aqraou: eBay birlikte çalıştığım girişimci ruhlu pek çok kişiye söylediklerimin aynını söylerdim: Dünyayı müşterilerinizin gözünden görmeyi öğrenin. Harika bir müşteri deneyimi yaşamaları için neler yapabilirsiniz? Müşterilerinizin gereksinimlerine hitap etmeyen bir şey yapıyorsanız, bunu neden yaptığınızı da kendi kendinize sormanız gerekir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.