Rusya internet pazarı ne kadar büyük?

Doyum noktasına ulaşan ABD ve Batı Avrupa pazarı dijital pazarda yer alan şirketlerin gözünü gelişmekte olan ülkelere çevirdi. Bu ülkelerinde başında 143 milyon nüfusa sahip olan Rusya geliyor.

Kayıt dışı ekonomi ve sistematik ölçümlemelerin güçlükle yapıldığı ülke hakkında doğru internet pazarı verilerine ulaşmak oldukça zor. Ancak Rusya'daki dijital pazar büyüdükçe araştırmalar yapılarak ülkedeki internet sektörünün nabzını tutan veriler de paylaşılıyor.

Therunet.com'un Rusya Elektronik Haberleşme Derneği ve IAB ile ortaklaşa gerçekleştirdiği araştırma Rusya internet pazarının katlayarak büyüdüğünü ortaya koyuyor. Paylaşılan verilere göre Rusya'da günde 45, ayda 60 milyon civarında tekil kullanıcı çevrim içi oluyor.

Rusya özellikle e-ticaret pazarında yatırımcı şirketlerin hedef tahtasında bulunuyor. 2011 yılı itibariyle Rusya'da 8 milyar euroluk bir e-ticaret pazarı hacmi oluşmuş durumda. Elimizdeki bu veri ülkedeki e-ticaret pazarının doyum noktasının çok altında olduğunu gösteriyor.

Değinmek istediğimiz bir diğer konuysa dijital reklam pazarı. Ülkedeki dijital reklam pazarının toplam hacmi 1 milyar euro sınırını geçmiş durumda. Bu rakam Rusya'nın Avrupa ülkeleri arasında yer almasını sağlıyor. Ancak ülkedeki dijital reklam hacminin nüfusa oranına bakarsak, pazarın daha da büyüyeceğini söyleyemek mümkün.

Rusya gelecekte e-ticaret ve dijital reklamcılık sektörlerinde büyümesine kesin bakılan bir ülke. Rusya'dan internet kullanım verilerinin daha kolay alınması yatırımcıların gözünü korkutmadan cesur davranmalarını sağlayabilir.

Rakamlarla Rusya internet pazarı

  • Aylık kullanıcı: 57.8 milyon
  • Günlük kullanıcı: 44.3 million
  • Dijital reklam pazarı hacmi: 1.05 milyar euro (2011)
  • Dijital reklam gösterimi hacmi: 388.5 milyon euro
  • Arama motoru reklamları hacmi: 639.1 milyon euro
  • Reklam pazarın büyüme oranı: Yüzde 57
  • E-Ticaret hacmi: 8 milyar euro (2011)
  • E-ticaret pazarının büyüme hacmi: Yüzde 30
  • İnternetten uçak ve tren bileti satışı hacmi: 2.16 milyar euro

Therunet.com'un paylaştığı ayrıntılı grafikleri aşağıda inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.