Kurucusu Marco Arment tarafından "web sayfalarını daha sonra okumak için saklama aracı" olarak tanımlanan Instapaper, günümüzün en çok kullanılan çoklu platform “bookmarking” araçlarından biri durumunda.
Sizlere daha önce bahsettiğimiz "sosyal dergi" uygulamalarından farklı olarak Instapaper'de içeriği kendiniz oluşturuyorsunuz ve temel amaç da sakladığınız sayfaları dilediğiniz yerden (hatta mobilde internete bağlı olmadan) okumak, düzenlemek ve arşivlemek. Instapaper'in kendi kulvarında en büyük rakibi ise ücretsiz olarak hizmet veren Pocket (eski adıyla Read it Later).
Ve Instapaper Android'de
Yaklaşık 2 sene önce iPad uygulamasını çıkaran, Web haricinde iPhone ve Kindle'dan da ulaşabileceğiniz Instapaper dün itibarıyla Android uygulamasını tanıttı. Diğer platformlarla kıyasladığınızda ortada bir "gecikme" olduğunu söyleyebiliriz. Bu gecikmeyi Instapaper kurucusunun yaklaşık 1 sene önce yaptığı açıklamaya bağlamak mümkün. Arment yaptığı açıklamada, Android uygulamasından yeterince gelir elde edeceğine inanmadığını söylemişti.
Android platfromunda -eski adıyla- Read it Later, Pulse News ve Readability gibi rakipleri bulunan Instapaper'in fiyatı ise 2.99 dolar (evet, iPhone versiyonundan 2 dolar daha ucuz).
Instapaper'i farklı kılan ne?
2008’in başında oldukça basit özelliklerle kurulan Instapaper, asıl yükselişini App Store'un hayatlarımıza girmesi ile birlikte 2008'in 3. çeyreğinde gerçekleştirdi. Taşınabilirliğin yükselişi ve yeni medyanın yarattığı akıl almaz bilgi kirliliği ile 2 milyon kişinin hayatının bir parçası olan Instapaper kurulduğu günden bu yana basitlik ve sadelikten ödün vermiyor. Servisin kurucusu Marco Arment ise Instapaper için 2008'den beri tek başına çalışıyor. Tabii yarı zamanlı olarak destek mailleri ve editöryel konularla ilgilenen bir kişiyi saymazsak.
Son paragrafla birlikte söyleyebiliriz ki Instapaper yazılım geliştirme dünyasında bambaşka bir yere sahip. Basitliğin ve az kişiyle de başarıya ulaşılabileceğinin bir nevi canlı kanıtı olan Instapaper, kuruluşundan beri herhangi bir yatırım da almadı. Tabii bir diğer önemli noktaysa Instapaper’in mobil uygulama satışı ve abonelik hariç gelir modelinin olmayışı.