İnternet güçlü, mobile geçiş henüz erken aşamada [Sunum]

İnternet güçlü, mobile geçiş henüz erken aşamada [Sunum]

Herkesin internet ekosistemi ile ilgili belli bir oranda fikri vardır ama Mary Meeker’ın sunumu bu alanda sanıyorum pek çoğumuzun son dönemlerde gördüğü en kapsamlı çalışma. Risk sermayesi fonu Kleiner Perkins Caufield & Byers’ın ortaklarından olan ve sektörle ilgili analizleri hep merakla takip edilen Mary Meeker’ın AllThingsD konferansında gerçekleştirdiği bu sunumda internet dünyasının gidişatı son derece ilginç ve önemli bilgi ve rakamlarla ele alınıyor.

Tüm sunumu burada özetlemek mümkün değil ama aşağıda sizler için öne çıkan bazı başlıkları kısaca sıralamaya çalıştık, sunumun tamamını ise yazının sonunda bulabilirsiniz.

İnternet güçlü bir şekilde büyümesini sürdürüyor, mobile hızlı geçiş henüz erken dönemlerinde.

2011 rakamlarina göre dünyadaki internet kullanıcı sayısı yüzde 8 büyüme ile 2,3 milyara ulaşmış durumda. En büyük artış gelişmekte olan pazarlardan geliyor.

2008-2011 yıllarında arasında yeni İnternet kullanıcısı sayılarında Türkiye 11 milyon kullanıcı ile 10. sırada. Yüzde 26 oranında yıllık artış gözlenen Türkiye’de toplam kullanıcı sayısı 36 milyon. Bu nüfusun yüzde 49’unun internet kullanıcısı olduğunu gösteriyor. Bu ilk 10 ülkenin yıllık artış ortalaması yüzde 12 iken, dünya ortalaması yüzde 8. İlk 10 ülkenin ve aynı zamanda tüm dünyanın penetrasyon ortalaması ise yüzde 32.

Mobil rakamlara baktığımızda dünya çapında 1,1 milyar 3G abonesi olduğunu görüyoruz, 2011’in son çeyreğindeki artış oranı yüzde 37. Türkiye bu kez 19. sırada ve toplam 13 milyon aboneye sahip, bu kullanıcıların nüfusa oranı ise yüzde 20 seviyesinde. Fakat önemli bir detay Türkiye’de yıldan yıla artış oranın yüzde 62 olması. Dünya ortalamalarına göre penetrasyon yüzde 18 ve büyüme yüzde 37.

Cihazlara bakıldığında Apple’ın her yeni ürünün bir öncekinden kat kat daha başarılı olduğunu görüyoruz. Medya endüstrisini değiştiren iPod satışları, iPhone ile gölgede kaldı. iPad ise iPhone’dan 3 kat daha hızlı satmayı başardı. Android’li cihaz satışları ise daha da etkileyici; ilk 13 ay rakamlarına göre Android’li cihazlar iPhone’dan 4 kat daha fazla sattı.

Toplamda 6,1 milyar cep telefonu abonesi var. Akıllı telefon abonelerinin sayısı ise 953 milyona ulaşmış durumda.

Mobil dünyada gelirlerin yüzde 29’u reklamdan, yüzde 71’i ise uygulamalardan geliyor ama artış oldukça önemli. Fakat masaüstü ile karşılaştırılınca bugünkü şartlarda mobilin önemli bir sorunu da ortaya çıkıyor. Kullanıcı başına ortalama gelir (ARPU) masaüstünde, mobile göre 5 kata kadar daha yüksek.

İşte bunlar ve daha fazlasını aşağıda yer alan 112 sayfalık son derece kapsamlı ve önemli bilgiler içeren sunumda görebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.