Facebook’un halka arzı son 10 yılın en kötüsü

Facebook’un halka arzı son 10 yılın en kötüsü

Facebook’un halka arzının üzerinden sadece birkaç gün geçti ama hisse değerlerinde bu kadar kısa sürede yüzde 13’ün üzerinde düşüş gözlemlenmesi dikkatleri çekmeye devam ediyor. Daha ikinci gününde 20 milyar dolar civarı değer kaybeden Facebook için “balon” tartışmaları devam ederken, analistler FB simgesi ile işlem gören şirketin borsaya girişinin son yılların en kötüsü olduğunu karşılaştırmalı bir tablo ile gözler önüne serdiler.

Bloomberg’in hazırladığı tablo son 10 yıl içerisinde borsaya giren en büyük 10 ABD şirketinin 5 günlük performanslarını karşılaştırmalı olarak bir araya getiriyor. VISA, Mastercard ve General Motors gibi dev firmalar ile karşılaştırılan Facebook, sıralamada 5 gün sonunda yüzde 13,1’lik kayıp ile son sırada yer alıyor.

Listede yer alan şirketler arasında en iyi halka arzı gerçekleştiren firmanın VISA olduğu görülüyor. 5 gün sonunda değerini yüzde 45,4 artırmayı başaran VISA’nın ardından ise yüzde 21,8 ile Mastercard geliyor. Yüzde 4,2 ile HCA Holdings, yüzde 1,8 ile Kinder Morgan, yüzde 1,5 ile General Motors ve yüzde 0,2 ile Genworth Financial, ilk beş günlük performansları sonucunda yükseliş gösteren diğer şirketler.

CIT Group’un yüzde 0,5’lik düşüşünü, Blackstone Group’un yüzde 4,2’lik ve MF Global’in yüzde 10,4’lük düşüşleri izliyor. Facebook ise yüzde 13,1 ile bu firmalardan sonra geliyor. Tablo gerçekten de pek parlak değil ama borsa aslında daha geniş bir süreç içerisinde değerlendirilmesi gereken bir yapı. Kısa vadede hisselerin değerini etkileyen çok fazla değişken zaman içerisinde ortadan kaybolmaya başlayabiliyor. O yüzden belki de daha önemli olan Facebook’un 5. gününde değil birinci ayında durumunun ne olacağını görmek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.