iOS ve Android pazarın yüzde 80'ine sahip

Akıllı cihaz işletim sistemlerindeki rekabet gittikçe kızışıyor. Öte yandan pazarı domine eden şirketlerin küçük rakipleriyle arasındaki fark da açılıyor. IDC'nin yaptığı araştırmaya göre iOS ve Android işletim sistemlerinin ilk çeyrekte pazardan aldığı pay yüzde 80'ni geçmiş durumda.

2012 yılının ilk çeyreği baz alınarak gerçekleştirilen araştırmada Android işletim sistemi 89 milyon cihazla beraber satıldı ve yüzde 59'luk payın sahibi oldu. Apple ise ikinci sırada yer alıyor. Şirketin iOS işletim sistemi 35 milyon adet cihaza girerek, yüzde 23'lük dilime imzasını atıyor. Bu ikiliyi topladığımızda 152 milyon adetlik pazardan 124 milyon cihaz satışına imza attığını görüyoruz. Yüzde olarak baktığımızdaysa iOS ve Android işletim sistemi yüzde 82'lik pay alıyor.

İkiliye en yakın 5 rakip işletim sistemleri pastasının sadece yüzde 20'sini paylaşmak durumda kalıyor. Nokia işletim sistemi olan Symbian, Android ve iOS'a en yakıp rakip. Aynı dönemde Symbian işletim sistemi, 10.4 milyon adet satılmış ve işletim sistemi pazarındansa yüzde 6.8 pay almış durumda. Blackberry de işletim sistemi pazarından tek haneli pay alanlar arasında.

Microsoft ve Nokia'nın büyük umutlar bağladı Windows Phone'lar ise kağıt üzerinde istenileni hala verebilmiş değil. 3.3 milyon adet Windows Phone'lu cihaz satıldığı listede görülüyor. İşletim sisteminin aldığı paysa yüzde 2.2.

İşletim sistemleri pazarında tek elden söz etmek mümkün değil. Ama rekabetin azaldığını söylemek mümkün. Apple ve Google ikilisi kendi aralarındaki rekabet uğruna birçok şirketi geride bıraktığını görüyoruz. İşletim sistemlerinin gelişmesi için iki şirketin payı yüksek. Ancak rekabet ortamındaki oyuncuların çok azaldığını ifade edebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.