Arama deyince ilk akla gelen tercih edilen arama motoru. Fakat kullanıcı beklentilerinin giderek daha önemli bir hale gelmesi ile birlikte artık arama tecrübesi de arama sonuçları kadar önemli bir hale geldi. Aslında bugünün pazar lideri Google’ın bugünlere gelmesinin öncelikli nedenlerinden biri de, ilk ortaya çıktığı zamanlarda sunduğu, basitliği öne çıkartan farklı yaklaşımıydı.
Şimdi ise Yahoo benzer bir çaba ile öne çıkmak niyetinde. Firmanın bundan yaklaşık 6 ay önce marka tescilini gerçekleştirdiği “Yahoo Axis”, masaüstü cihazların yanı sıra iPhone ve iPad’lerde kullanılabilecek yeni bir arama yöntemi.
Masaüstünde Internet Explorer, Safari, Chrome ve Firefox için bir eklenti olarak yer alan Axis, tarayıcınız ile bulunduğunuz sayfayı terk etmeden arama yapmanızı sağlıyor. Yahoo hesabınızla giriş yaparak kullanabildiğiniz Axis, farklı cihazlardaki aramalarınızı aynı hesapla giriş yaptığınız taktirde diğer cihazlarda kaldığınız yerden sürdürmenizi sağlıyor. Tarayıcının alt kısmına yerleşen bir arama kutusu olarak görünen Axis, hızlı ve pratik bir kullanım sunuyor.
Fakat Axis’in asıl gücü iOS cihazlarda ortaya çıkıyor. Masaüstünde bir tarayıcı eklentisi olarak kullanılan Axis, iPhone ve iPad’de ise bağımsız bir uygulama olarak geliştirilmiş. Yahoo’nun çoktan Microsoft’a devrederek unuttuğu düşünülen arama konusunda böylesine yenilikçi bir yaklaşım aslında daha çok Yahoo’nun işin arama teknolojisini Bing’e devretmesinin ardından ağırlık verdiği kullanıcı tecrübesi çalışmalarının bir ürünü.
Arama sonuçlarını sadece görmek değil, paylaşmanızı da sağlayan Axis bu anlamda işin sosyal katmanını da gözden kaçırmamış. Fakat her ne kadar Yahoo’u Axis bir tarayıcı olarak lanse ediyor olsa da şu anki haliyle bağımsız bir tarayıcı olarak değerlendirmek yerine daha çok bir arama yardımcısı olarak düşünmek daha uygun olacak gibi.
Axis şu anda masaüstü dışında sadece iOS cihazlarda yer alıyor ama tabi ki Windows Phone uygulaması da çok uzak değil. Hatta doğrudan Google’ın alanına girecek Android uygulamasının geliştirilmekte olduğu da söyleniyor. Google’ın bu gelişmeyi hoş karşılamayacağı kesin ama engellemek gibi bir çabası da olmayacaktır.