Google ve Oracle arasında bir süredir devam eden ve Android’in Oracle’a ait Java patentlerini ihlal ettiği gerekçesi ile açılmış olan davada çok önemli bir gelişme yaşandı. Normalde 3 aşamalı olması beklenen mahkeme süreci, son aşamaya gerek bile kalmadan büyük ölçüde karara bağlandı. Telif hakları ve patentlerle ilgili ilk iki aşamanın sonucunda Google’ın Oracle’a ait olan hakları ihlal etmediği yönünde çıkan kararın ardından, hakim son aşama olan zararların görüşülmesinde jüriye gerek kalmadığını belirterek, jüriyi dağıttı. Buna göre zararlarla ilgili son kararı hakim verecek.
Bu gelişmeyi Oracle’ın milyonlarca dolar tazminat beklediği davayı kaybettiği olarak yorumlamak mümkün. Ağustos 2010’dan beri devam eden dava teknoloji dünyasının son yıllarda gördüğü en önemli patent davalarından biri olarak gösteriliyordu ve çıkan sonuç sadece Google için değil, tüm Android ekosistemi için oldukça önemli bir zafer olarak nitelendiriliyor.
Bunun dışında davanın halen çözüm bekleyen, bir programlama dilinin telif hakları ile korumaya alınıp alınamayacağı konusunda da bir örnek teşkil etme durumu bulunuyor. Özetle buna karara göre programlama dillerinin telif hakları ile korunamayacağı anlamı çıkıyor. Fakat tabi ki daha sonra ortaya çıkabilecek farklı durum ve davalarda şu an için sadece ilk adımı atılmış olan bu ilginç konuda farklı gelişmeler de yaşanabilir.
Kazanmış olmasına göre Google davanın özellikle ilk aşamalarında görüşülen patent konusu ile ilgili bir miktar tazminat ödemesi söz konusu olacak. Hakimin belirleyeceği bu tutarın ne olacağı şu an için net değil ama Oracle’ın beklediği milyonlarca dolarlık tazminattan çok daha az olacağı kesin.