Hükümetten e-ticarete Hollanda usulü denetim arayışı

Hükümetten e-ticarete Hollanda usulü denetim arayışı

Kayıt dışı ekonomiyi azaltmak için çalışmalar çalışmalar hükümet tarafından büyük hızla devam ediyor. Bu çalışmaların bir ucu da e-ticaret şirketlerine dokunacak.

2011 yılında yaklaşık 23 milyar TL'ye ulaşan e-ticaret hacmi, vergi denetimleri konusunda hükümetin dikkatini çekmiş durumda. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün yaptığı açıklamalara göre e-ticaretin kayıt altına alınması ve vergi kaçağının kapatılması için dünyada en iyi uygulamaya sahip ülkelerden Hollanda modelini uygulayacaklarını söylüyor. Şimşek ayrıca elektronik ticaret konusunda teknik ve hukuki altyapının bulunmamasından da şikayetçi.

Hükümet Hollanda modeline geçmek için harekete geçmiş durumda. Bunun için ilk olarak Hollanda Gelir İdaresi'yle ortak bir proje yapılmaya başlandığını söyleyebiliriz. Mehmet Şimşek'in de zaten bunu doğruladığını ifade edebiliriz. Hollanda modeli vergilendirme sisteminin altyapı oluşturarak, mükelleflere vergi takibi sağlayacak. Kısacası e-ticaret şirketlerinin vergi kaçırması engellenecek diyebiliriz. Mehmet Şimşek, Hollanda’nın daha önce 5 kez sistem değiştirdiğini ifade ederek, yeniden keşfetmek yerine Hollanda sistemini Türkiye'ye uyarlayacaklarını söylüyor.

Hollanda sistemi nasıl işliyor?

Sistemin ismi hayalet yazılım olarak geçiyor. İnternet üzeriden bir yapılan alışverişler, şirketlerin sistemlerine yüklenecek olan bir yazılımla takip edilecek. Böylece e-ticaret şirketlerinin kestiği faturayla satış gelirindeki açık anlık olarak takip edilebilecek. Bu denetim daha önce belli aralıklarla gerçekleştiğini sözlerimize eklemek istiyoruz. Mehmet Şimşek'in iddiasına göre vergi kaçırma tespit edildiğinde anında müdahale edilebilecek. Hayalet yazılımla ayrıca çarpraz sorgulamanın da gerçekleştirilebileceğini de belirtmek istiyoruz.

Bu noktaya kadar anlattıklarımızın şu anda proje olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak Mehmet Şimşek bu konuda kararlı görünüyor ve 2012 sonuna kadar hayata geçirilmesi planlanıyor.

Mehmet Şimşek kayıt dışı ekonomiyle yakından ilgilenen bir bakan olarak biliniyor. Şimşek'in açıklamalarıdan e-ticaret sektöründeki kayıt dışı ekonomiyi azaltmak için kararlı olduğu görülüyor. İnternet sektörünün vergi denetiminin daha sık yapılmasında fayda olacaktır. Ancak e-ticaretin teşvik edilmesi gereken bir sektör olması gerektiğini de söylemek istiyoruz. Sektörüre sıkı denetim olduğu kadar vergi teşviği yapılmasının gündeme gelmesi gerektiğini ifade edebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.