Sosyal medya reklam harcamalarında 'iki ileri bir geri'

Sosyal medya reklam harcamalarında 'iki ileri bir geri'

Sosyal medya kanalları, şirketlerin iş modellerinin oturmaya başlamasıyla reklamcılık sektörünün iştahını kabartıyor. Sosyal medya reklamcılığında özellikle finansal bazda büyüme mehter takımı misali iki ileri bir gidiyor. İşin bir de tıklanma boyutu ise çok memnun edici görünmüyor gibi; zira son bir rapora göre kullanıcıların çoğunluğu reklamlara tıklamakta isteksiz.

Giriş paragrafındaki cümlelerimizin çok iddialı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak BIA/Kelsey'in yaptığı araştırma öyle demiyor. ABD'de sosyal medya reklam harcamaları 2010 yılında 3.8 milyar dolar olarak gerçeklemiş. Ancak sosyal medya kanallarının hem finansal hem de kullanıcı bazında büyümesi şirketlerin harcamalarıyla ters orantılı gitmiş durumda. Araştırma sonuçları 2011 yılında 3.4 milyar dolarlık reklam harcaması yapıldığını iddia ediyor; yani 2010'a kıyasla 2011'de 400 milyon dolarlık bir düşüş gerçekleşmiş. 2012 yılındaysa sosyal medya reklam harcamalarının yaklaşık 1 milyar dolar daha artarak, 4.8 milyar dolar hacme ulaşması bekleniyor.

BIA/Kelsey 2012 yılında itibaren, sosyal medyadaki reklam harcamalarının hızla devam edeceğini iddia ediyor. Araştırmaya göre 2016 yılındaki sosyal medya reklam harcamalarının 9.8 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2016 yılına kadar reklam harcamalarının yılda ortalama 1.5 milyar dolar artacağını söyleyebiliriz. Ancak küresel ekonominin iniş çıkışlarına ve sektörün rekabet koşullarına bağlı olarak bazı yıllarda düşüş kaydedilebilir.

Araştırmada dikkat çekilen noktalardan birisi 2012-2013 yılları arasında gerçekleşecek olan büyümenin sosyal medyada yer alan videolarla gerçekleşecek olması. Bu noktada Facebook ve Twitter'dan çok baş aktörün YouTube olabileceğini ifade edebiliriz.

General Motors, Facebook reklamlarını geri çekti

Öte yandan Facebook reklamlarının hala istenilen tıklanma oranlarına ulaşamadığını paylaşmak istiyoruzAssociated Press ve CNBC'nin gerçekleştirdiği araştırmaya göre Facebook kullanıcılarının yüzde 83'ü, sitedeki reklamlara 'asla' tıklamıyor. Hatta buna bir örneği geçen hafta yaşandığını söyleyebiliriz. General Motors, Facebook'a verdiği 10 milyon dolar değerindeki reklamları geri çektiğini açıkladı. Şirketin reklamları geri çekme sebeplerinin başında 'tıklanmama' oranlarının olduğunu ifade edebiliriz.

Yukarıda paylaştığımız verilere uzaktan bakınca kısa vadede sosyal medya reklam harcamalarında sorun olduğu yorumunu yapabiliriz. Ancak panik yok. Uzun vadede geleceğin reklamcılık sektörü sosyal medya olacağını çekinmeden söylemek gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.