Apple'ın tam zıttı bir özgürlükle rahatça kullanılabilen Android, Google tarafından satın alındığı günden bu yana hemen her mobil cihaz üreticisini nasiplendirdi. Bu konuda Eric Schmidt'in ayrışma değil farklılaşma yorumu yaptığı biliniyor ama Opensignalmaps'ın araştırması pek de öyle olmadığını gösteriyor.
Kablosuz ağ güçlendirme uygulaması olan Opensignalmaps'in 195 ülkede 681,900 farklı indirilme üzerinden yaptığı incelemeye göre pazarda yaklaşık 4 bin (3997) farklı Android cihazı bulunuyor. OpenSignalMaps (OSM), Androidli marka sayısının da 599 olduğunu ve markalar için de ciddi bir farklılaşmanın söz konusu olduğunu söylüyor.
Aşağıda da görebileceğiniz sonuçlara göre en popüler Androidli cihaz Samsung Galaxy SII olurken, Samsung'un pazardaki üstünlüğü ve çok çok küçük yüzdelere sahip cihazların ve markaların varlığı dikkat çekiyor.
OSM, geçen yıl en popüler 2 Android yazılımının tüm telefonların yüzde 90'ına yayılmış olduğunu göstermişti. Bu yıl ise bu oranın yüzde 75'e düştüğünü paylaşıyor. Yani söz konusu ayrışma yazılım sürümlerinde kendini bu yıl daha fazla gösteriyor. Keza ekran çözünürlüğü de ciddi bir çeşitlilik gösteriyor.
Türkiye'de de mobil operatör markalı bazı Androidli cihazlarda yeni sürüme yükseltememe sıkıntısının var. Satışa sunulan yeni cihazlar ise birbirini takip etmekten geri kalmıyor. Uygulama geliştiricilerde en güncel sürüme uygun geliştirmelerinden tam verim alamıyor.
Android cihazlarının kontrolsüz çeşitliliği daha önce farklı şekillerde gündeme gelmişti ve bir mobil uygulama geliştirme şirketi olan Animoca da benzer bir tablo ortaya koymuştu.
Android'in iOS karşısındaki avantajı şimdiye kadar daha ziyade nicelik tarafında kaldı. Ancak bu niceliksel üstünlüğün kullanıcı ve uygulama geliştirici tarafındaki etkisi pek de iyi görünmüyor.
Google'ın bu konuda bir önlem alıp alamayacağını bilmiyorum ama bu bozulmanın devam etmesi durumunda Google'dan 'Android'in kendileri için çok önemli olmadığı' söylemine benzer açıklamalar duyabiliriz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap