Tamer Özmen: Dünyaya nasıl açılacağınızı düşünün - Webrazzi Startup'12

Tamer Özmen: Dünyaya nasıl açılacağınızı düşünün - Webrazzi Startup'12

Arda Kutsal'dan sonra Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen sahne aldı ve "Girişimcinin başarı anahtarı: Teknoloji"  başlıklı bir sunum yaptı.

Tamer Özmen, Priceline.com ile girişim ekosistemine adım atmış. Touch Lokal ve Orange'da çalıştıktan sonra Microsoft Türkiye'ye geçmiş. Priceline'ın havayolu taşımacılığında ve otel rezevasyonu alanında sunduğu avantajlarla önemli bir girişim olduğunu paylaşan Özmen, girişimcilerin bazı soruları kendine sorması gerektiğini söyledi.

Bir fikri geliştirme, iyi bir takım kurma,  ürünü geliştirme, para (yatırım) bulma, iş geliştirme, pazarlama ve kalibrasyonun (iş modelini değiştirme) çok önemli olduğunu ifade eden Özmen, girişimcilere zayıf yönlerini iyi tanımalarını ve güvene dayalı bir ilişki kurmalarını tavsiye etti.

Özmen, yatırım bulma noktasında ise masraf kalemlerinin iyi tanımlanmasına, nakit yönetiminin önemli bir iş olduğuna, müşterileri nasıl kazanacağına dikkat etmenin önemini açıkladı. Özmen'e göre yatırım almak önemli olduğu kadar uzun bir süreç ve buna hazırlıklı olmak gerekiyor.

Ürünü geliştirme tarafında Özmen'in tavsiyeleri ise şunlar oldu;

  • Müşterilerle konuşun,
  • Basit tutun. 6 yaşındaki bir çocuk dahi anlayabilsin.
  • Dene, iyileştir, geliştir.
  • Ürünlerinizin insanların hayatını nasıl geliştirdiğine bakın.

Microsoft Türkiye Genel Müdürü'nün girişimcilere son tavsiyeleri ise odaklanmanın önemi üzerineydi. İşine ve sürece odaklanamayan girişimlerin yatırım alma konusunda zorlanacağını söyledi Özmen, "hatalardan hızlı şekilde ders alın, geçmişe bakmayın." dedi.

İyi bir takım kurmaya çalışmak, doğru yatırımcıyı seçmek de sunumda paylaşılan tavsiyelerdi. Özmen, işin içine giren ve girmeyen yatırımcılar olduğunu paylaştı ve bu farklılığın girişimci tarafından iyi düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

Microsoft Türkiye'nin ve kendisinin girişimciliğe önem verdiğini söyleyen Tamer Özmen, bu konuda agresif bir şekilde yardımlar yaptıklarını paylaştı. Tamer Özmen'in bahsettiği Microsoft BizSpark girişim destek programına şu ana kadar 896 şirket kayıt olmuş ve 145 firma mezun edilmiş. Trendyol, Grupanya ve Pabbuc.com bu girişimlerden bazıları.

Tamer Özmen sunumunda yeni teknolojilerin benimsenme/yayılma hızına da değindi. Paylaşılan bilgilere göre, 50 milyon kullanıcıya ulaşma hızında elektriğin 68 yıl, uçakların 54 yıl, TV'nin 22 yıl, kişisel bilgisayarların 14 yıl, internetin ise 7 yılı geride bırakması gerekti. Uygulamalar ise sadece 35 günde 50 milyon kullanıcıya ulaştı.

Özmen, internet ve bu kapsamda gelişen ekonominin hızla büyüdüğünü, Türkiye'nin de girişimcilik ekosistemi ile bu ekonomiye katkı sağlaması gerektiğini ifade etti.

Microsoft'un cebinden para harcayarak başlattığı kurumsal sosyal sorumluluk projesi Açık Akademi ise Özmen'in kişisel olarak yapmak istediği bir programmış. Bugüne kadar uygulama geliştirmeyi isteyen 67 bin kullanıcı Açık Akademi'ye kayıt olmuş. 45 gün süren eğtim sonunda 6,6 milyon dakika eğitim verilmiş ve 861 mezun vermiş.

Özmen sunumunu "Girişimcilik çok önemli ve Türkiye'nin Çin ve Hindistan gibi ülkeleri geride bırakması için bu konuya ciddi önem vermesi gerekiyor. Sadece Türkiye'yi düşünmeyin, tüm dünyaya nasıl açılacağınızı hesap edin. " diyerek kapattı.

Son olarak Antalya'da garson olarak çalışan bir girişimcinin Açık Akademi ile 30'dan fazla uygulama geliştirdiğini ve 14 yaşındaki birinin de Açık Akademi'den nasıl faydalanabileceğini canlı bir örnek ile gösterdi.

Webrazzi Startup'12 Sponsorları

Elmas Sponsor

Microsoft Türkiye

Platin Sponsor

iLab Ventures

Altın Sponsor

Çalışkan Kızılyel Hummingbird Ventures IBM

Dijital Medya Sponsoru

Sosyal Medya Sponsoru

İletişim Sponsoru

Destekleyenler

Endeavor Türkiye Etohum Keyground

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.