Yatırım ararken bunlara dikkat! - Webrazzi Startup'12

Yatırım ararken bunlara dikkat! - Webrazzi Startup'12

Startup12'nin son konuşmacısı IEG Investment Banking Group'tan Stefan C. Hellman idi. Hellman sunumunda yatırım arayan girişimcilerin yapması ve yapmaması gerekenleri paylaştı.

Hellman, diğer konuklar gibi girişimde ekibin ve uygulamadaki başarının önemli olduğunu söyleyerek sunumuna başladı. Girişimcilerin şu 4 noktaya dikkat etmesi gerektiğini söyledi;

  • İşinizi bilin: İşinize dair detayları ve riskleri iyi bilin. İşinizi tanımanız yatırımcı için önemlidir. Hızlı ve uygulanabilir bir iş planı hazırlayın. İşinizi çeşitli sıfatlarla abartarak anlatmayın. Kırmızı çizgilerinizin olduğunu unutmayın. Yıllık hedeflerinizi belirleyin. Hedefleriniz tutarlı ve gerçekçi olsun.
  • Pazarınızı bilin: Rakiplerinizi de tanıyın. Onları analiz edin. Sayılarla çalışın. Rakiplerinizi dikkate almamazlık etmeyin.
  • Dengeli bir takım kurun: İşleyen bir ekip görmek çok önemli. Bunun için kilit disiplinlerin iyi yönetilmesi gerekiyor. Her zaman eksik bir nokta olabilir. Bu eksikleri kapatmaya çalışın. Ekibinizi yanlış kişilerle sürdürürseniz yatırım almanız zor olur.
  • Yatırımcınızı tanıyın:  Yatırımcı olarak görüştüğünüz şirketin size sadece mali anlamda değil, birikim anlamında da neler sunacağına bakın. Kendinizi yatırımcının yerine koyun. Kendinizi kral sanmayın. Gizlilik konusunu yatırımcıyla konuşmanıza çok da gerek yok.

Hellman ayrıca finansman sürecinin önemli olduğundan ve bu süreyi tedbirli şekilde göz önünde bulundurmak gerektiğinden bahsetti. Örneğin 10 milyonluk bir finansmanın 6 ay gibi bir zaman istediğini paylaştı.

"Almanya'da teknolojinin pazarlamadan önde gittiğini görüyorum. Buna dikkat edin. Pazarlama çok kötü bir ürünü çok iyi şekilde pazarlayabilir."  diyen Stefan C. Hellman, yatırımcıların ölçülebilir ve sayılara dökülebilir işlere yatırım yapmak istediğinden, yatırımcıların kârı görmek istediğinden bahsetti.

Hellman, Türkiye'de 3-5 yıl içinde borsaya açılacağını söyleyen yeni şirketlerin de dikkatli olması gerektiğine değindi ve şu görüşleri paylaştı;

"Tavsiyelere çok fazla kafayı takmayın. Kendiniz olun. Finansman bulmak evlenmek gibidir. Uzun süreli sağlıklı ilişki kuracağınızı düşünün. Basit düşünün ve dürüstçe konuşun. Verebileceğim en iyi tavsiye de şu ki; asla vazgeçmeyin."

Webrazzi Startup'12 Sponsorları

Elmas Sponsor

Microsoft Türkiye

Platin Sponsor

iLab Ventures

Altın Sponsor

Çalışkan Kızılyel Hummingbird Ventures IBM

Dijital Medya Sponsoru

Sosyal Medya Sponsoru

İletişim Sponsoru

Destekleyenler

Endeavor Türkiye Etohum Keyground

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.