iLab Ventures: 2 milyon dolara kadar yatırımlarda tıkanıklık var - Webrazzi Startup'12

iLab Ventures: 2 milyon dolara kadar yatırımlarda tıkanıklık var - Webrazzi Startup'12

Girişim ekosisteminin olmazsa olmaz aktörlerinden biri risk sermayedarları (VC). 'Türkiye'de VC olmak' konulu konuşmasını yapmak için iLab Ventures Direktörü Yüksel Dibekoğlu sahnede Arda Kutsal ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

Türkiye'deki internet sektöründeki yatırımları değerlendiren Yüksel Dibekoğlu, 2000 yılında risk sermayesi şirketlerinin e-postayla bile iletişim kuramadıklarını, ama buna rağmen internet sektörüne olan yatırımların arttığını söylüyor. Dibekoğlu, "İnternet balonu krizinin gerçekleşmesi o dönemden sonra ki internet sektörüne gerçekleşen yatırımların durdu. Ancak yatırım piyasası sektörü açısından 2006 yılı dönüm noktası oldu. Dalga etkisiyle beraber küçük girişimcilere kadar herkesin cebine para girdi" diyor.

Arda Kutsal'ın "Türkiye'deki yatırım piyasasından tıkanılık var mı?" sorusunu cevaplayan Dibekoğlu, 2 milyon dolara kadar olan seviyelerdeki yatırımlarda tıkanıklar bulunduğunu ifade etti. Dibekoğlu, "Para yatırmak isteyen çok zengin insan var. Ancak bir risk sermayesi şirketinden yatırım almak, paradan daha fazlasını sunuyor. Yurt dışından yatırımcı gelmiyor. Türkiye'de de sınırlı risk sermayesi şirketi var. Bu anlamda tıkanıklık olduğunu söyleyebiliriz" açıklamasında bulunuyor.

Girişimcilerin yatırım süreci açısından acemi olduğunu söyleyen Dibekoğlu, girişimcilerin sözleşme süreçlerine hakim olmadıklarını iddia ediyor. Dibekoğlu, girişimcilerin projelerine 'bebek' gözüyle baktığını, risk sermayesi şirketlerinin talepleri sıra dışı gelebildiğini söylüyor. Türkiye'deki girişimcileri karşısına genellikle 2-3 teklif geldiğini belirten Dibekoğlu, yurtdışında yatırım süreçlerinin çok yumuşak geçtiğinin altını çiziyor.

Yüksel Dibekoğlu, Webrazzi Startup'12 Konferansı'nın diğer konuşmacılarının da üzerinden geçtiği melek yatırımcılara ilişkin vergi desteği konusu hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Yaklaşık 1milyona kadar olan yatırımların vergi matrağından düşülebileceğini söyleyen Dibekoğlu, "Yatırım miktarının üçte biri kadarı melek yatırımcının cebine kalacak. Böylece getirisi daha düşük girişimciye yönelme olacak. Ayrıca daha cesaretli anlaşmalar yapılabilecek" şeklinde konuşuyor.

Dibekoğlu ayrıca Türkiye'deki fırsatları değerlendirmek arzusunda olduklarının altını çiziyor.

Webrazzi Startup'12 Sponsorları

Elmas Sponsor

Microsoft Türkiye

Platin Sponsor

iLab Ventures

Altın Sponsor

Çalışkan Kızılyel Hummingbird Ventures IBM

Dijital Medya Sponsoru

Sosyal Medya Sponsoru

İletişim Sponsoru

Destekleyenler

Endeavor Türkiye Etohum Keyground

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.