Risk sermayesi süper girişimcilerde ne arar? – Webrazzi Startup’12

Risk sermayesi süper girişimcilerde ne arar? – Webrazzi Startup’12

Webrazzi Startup’12 etkinliğinde günün son kahve arasından sonraki son iki oturumdan ilkinde Hummingbird Ventures’dan Barend Van den Brande sahneye çıktı. Gün boyu girişimler ve girişimciler hakkında pek çok şey konuşuldu ve Brande konuya farklı bir açıdan, yani risk sermayesi açısından bakmamızı sağlayacak bilgiler paylaştı.

Risk sermayesinde kritik olan konu yatırım yapılacak doğru girişimi binlercesi arasından ayırt edebilmek. Örneğin Hummingbird Ventures incelediği 2000 girişim arasında seçtiği sadece sayılı girişime yatırım yapıyor. Bu seçimi yaparken de zaman içersinde elde ettikleri tecrübeleri kullanıyorlar.

Brande bu tecrübelerini ve bunlarla beraber süper girişimcileri bulabilmek için hangi detaylara dikkat ettiklerini anlattı.

Brande yaptıkları işi iyi ve mükemmel arasındaki ayrımı yapabilmeye çalışmak olarak tanımlıyor. Bunun için risk sermayesi açısından bakıldığında ilk dikkat edilen konu tabi ki ekip.  Ekiple ilgili ilk önemli detay ise kendi rahat ettikleri alanın (confort zone) dışarısında hareket edip edemedikleri. Bu alana girebilmek için risk almayı ve bu risk sonucunda zarar görmeyi göze alabilmek gerekiyor.

Motor sporlarından örnek veren Brande, şampiyonların detaylar konusunda neredeyse takıntılı olduklarını ve girişimcilerde de detaylara bu dereceye yakın bir şekilde önem verip vermediklerini baktıklarını anlattı. Bu sırada ürünleri için bir tutkuya sahip olmalarının önemli olduğunu anlattı. Çünkü bu tutku sadece girişimcilerin işlerine daha fazla odaklanmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda benzer bir tutku seviyesine sahip kişileri de etraflarında toplanmasını sağlıyor.

Üçüncü önemli detay ise esnek olabilmek. Değişen veya gözlenen yeni koşulları ayırt ederek, bu yeni durumlara göre yeniden pozisyon alabilecek esnekliğe sahip olan girişimciler risk sermayesi açısından yatırım yapmaya aday kişiler arasına girmeyi başarıyor.

Dördüncü özellik girişimcinin vizyon sahibi olması. Fakat bu tanım tek başına yeterli değil. Bu yüzden Brande’ın  girişimcinin sadece standart bir vizyonu olması değil, adeta bir helikopter perspektifinden, olaylara mümkün olduğu kadar geniş bir açıdan bakabiliyor olması gerektiğini anlattı.

Diğer önemli bir detay ise liderlik özellikleri. Fakat liderlik özelliği tek başına yeterli değil. Dengeli bir egosu olması ve bir yandan liderlik özelliklerini ortaya koyarken, diğer yandan iyi bir takım oyuncusu olması gerekiyor. Bu sırada yatırımcının görmek istediği girişimci liderlik özelliklerinin yanı sıra aynı zamanda iyi bir iletişimci olmalı.

Webrazzi Startup'12 Sponsorları

Elmas Sponsor

Microsoft Türkiye

Platin Sponsor

iLab Ventures

Altın Sponsor

Çalışkan Kızılyel Hummingbird Ventures IBM

Dijital Medya Sponsoru

Sosyal Medya Sponsoru

İletişim Sponsoru

Destekleyenler

Endeavor Türkiye Etohum Keyground

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.