'Türkiye girişim ekosisteminde 'helva' yapma zamanı' - Webrazzi Startup'12

'Türkiye girişim ekosisteminde 'helva' yapma zamanı' - Webrazzi Startup'12

Webrazzi Startup'12 Konferansı'nda, Türkiye ve uluslararası girişimcilik ekosistemi arasındaki ilişkiye de değinildi. Endeavor Türkiye'den Didem Altop 'Türkiye'nin uluslararası girişimcilik gündemindeki rolü' başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

Didem Altop sözlerine Türkiye'deki yer alan girişimci ekosisteminden bahsederek başladı. Geçen 5 yılda girişim ekosisteminin hızla büyüdüğünü ifade eden Altop, önümüzdeki 5 senede daha hızlı büyüyeceğini söylüyor. Altop, 7-8 senelik girişimcilerin artık yatırım yapmaya başladıklarını, bu süreçte Türkiye'deki girişimcilerin ekosistemi şekillendireceğini öne sürüyor. Türkiye'de yaygın olan bir deyimle sözlerine devam eden Altop, "Girişimcilik ekosisteminde akademik olarak Politika, Finans, Pazar, Girişimci, Kültür, İnsan kaynakları ve Destek olmak üzere 6 ana kulvar var. Türkiye'de bunların hepsi var. Ancak helva hala yapılmış değil" diye konuşuyor.

Bu altı ana kulvarından bahseden Altop sözlerine şu şekilde devam ediyor: "Politika olarak Melek yatırımcılar için yeni vergilendirme sistemi çıkıyor. Finansman kısmına gelince biraz pürüz var, ama Türkiye'de bu anlamda bir farkındaklık geliştiğini söyleyebiliriz. Türkiye'nin dijital altyapısı birçok ülkeden daha yeni. Destek konusundaysa, sivil toplum kuruluşları hukukçular gerekli desteği yapmaya başlıyor. Pazar konusundaysa Türkiye çok avatajlı bir konumda bulunduğunu söylemeye bile gerek yok."

'Helva' yapmak için YABİ'lerin (Yarının Büyüyen İşletmeleri'nin önemli bir rol oynayacağını söyleyen Altop, 'low impact' yani düşük etkili kısmın Türkiye'deki girişimcilerin yüzde 90'nını oluşturduğunu iddia ediyor. Altop, Startup, Kobi ve YABİ'lerin Türkiye'deki toplam nüfusun yüzde 9'unu oluşturduğunu sözlerine ekliyor.

ABD'deki girişim ekosistemine değinen Altop, ülkede 2010 yılında 90 milyar dolar para yatırıldığını ve 250 bin kişilik melek yatırımcı ordusu oluştuğunu belirtiyor. Türkiye'deki girişim ekosisteminin ABD pazarının yüzde 1'ine bile ulaşamadığını ifade ediyor. ABD girişim ekosisteminin kalbi olan Silikon Vadisi'nin özelliklerini anlatan Altop sözlerini şu şekilde sürdürüyor: "Silikon Vadisi'nde 'barter' ekonomisi dönüyor. Hukukçu, reklamcı gibi bir çok destek sağlayan kuruluş girişimlerden veridkleri hizmet karşılığında hisse alıyor. Değinmek istediğim diğer bir konuysa, Silikon Vadisi ruhunu yakalamak. Problemlere yaratıcı  bir çözümde bulunmak için melek yatırımcıların ulaşılabilir olaması gerekiyor. Hukuk büroları ve kiraların uygun olması gerekiyor. Silikon Vadisi girişimcileri yürümek, bisiklete binmek, güneş ve tabiat  istiyor. Devletlerin yabancı girişimcilere eşit politikalar uygulaması gerekiyor."

Webrazzi Startup'12 Sponsorları

Elmas Sponsor

Microsoft Türkiye

Platin Sponsor

iLab Ventures

Altın Sponsor

Çalışkan Kızılyel Hummingbird Ventures IBM

Dijital Medya Sponsoru

Sosyal Medya Sponsoru

İletişim Sponsoru

Destekleyenler

Endeavor Türkiye Etohum Keyground

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.