Mobil internet kullanımının ve kullanıcı sayısının hızla arttığı sıkça dile getirilen yorumlar arasında. Kullanım paylarına bakıldığındaysa henüz toplam içinde yakın gelecekte bir hakimiyet görünmüyor. Son bir araştırmaya göre toplam internet trafiğinin henüz sadece yüzde 10'u mobil cihazlar üzerinden gerçekleşiyor.

Pingdom'ın yayınladığı araştırmada dünyadaki internet verilerinin kullanımı kanalları yer alıyor. Cihaz başına tüketilen verinin düşük olması beklenebilir ancak akıllı telefon ve tablet satışlarının neredeyse katlanarak arttığını düşünürsek, bu cihazları alanların henüz interneti mobil olarak aktif olarak kullanmaya pek alışamadıkları gibi bir sonuç çıkıyor.

Araştırma sonuçlarına kıtalar bazında baktığımızda Asya ülkeleri ön plana çıkıyor. İnternet kullanımında en fazla trafiği mobilden çeken bölge yaklaşık yüzde 17 ortalamayla dünya sıralamasında lider. Bölgenin 2010 yılından itibaren büyümesine baktığımızda yüzde 192'lik oran dikkat çekiyor. Mobil internet kullanımında ikinci sırada yüzde 14'lük oranla Afrika ülkeleri yer alıyor. Üçüncü sıradaysa herkesin birinci sırada olmasını beklediği Amerika kıtası yer alıyor. Hemen hemen Afrika ülkelerindeki yaygınlığın yarısına sahip olan Kuzey Amerika, yüzde 7'lik mobil internet kullanım oranına sahip. Dördüncü sırada yüzde 7.55 ile Avusturalya bulunuyor. Avrupa ülkelerindeki kullanım ortalaması kıtanın beşinci sırada yer almasını sağlıyor. Avrupa'daki mobil internet kullanım miktarı yüzde 5 civarında. Son sıradaysa yüzde 2.86 oranla Güney Amerika bulunuyor.

Kıtalara göre mobil internet kullanım oranlarını ayrıntı olarak aşağıda inceleyebilirsiniz.

Mobil internet kullanım oranına ülkeler bazında baktığımızda Asya kıtasının dijital yıldızı Hindistan birinci sırada yer alıyor. Hindistan'daki internet trafiğinin yaklaşık yüzde 48'i mobil cihazlardan sağlanıyor. İkinci sıradaysa Afrika kıtası ülkelerinden Zambia yer alıyor. Zambia'daki mobil internet kullanımı yüzde 47'li seviyelerde. Yüzde 44 oranla Sudan üçüncü. Gelişmiş ülkelerdeki mobil internet kullanım oranlarına baktığımızda ilk olarak İngiltere gözümüze çarpıyor. İngiltere'deki mobil internet kullanım yaygınlığı yüzde 10.71 oranında. ABD'deyse bu oranın yüzde 8.61 olduğunu ifade edebiliriz.

Listenin ilk 10 sıralamasında ne bir Avrupa ne de bir Amerika ülkesi bulunuyor. Bunun sebebi çok açık. Çünkü Avrupa ve Amerika ülkelerinde sabit internet için gerekli altyapı sağlandığı için kullanıcılar ev ya da ofislerinde mobil internete çok da mecbur kalmıyorlar. Ancak Asya ve Afrika gibi gelişmekte olan kıtalarda durum farklı. Bu ülkelerde sabit internet için altyapının çok yaygın olmadığını söyleyebiliriz. Afrika ve Asya kıtalarında yer alan birçok ülkedeki kullanıcıların internet bağlantılarını EDGE ve 3G üzerinden gerçekleştirdiğini biliyoruz.

Mobil internet kullanım oranın yüksek olduğu ilk 10 ülke:

  1. Hindistan - yüzde 48.87
  2. Zambia - yüzde 47.09
  3. Sudan - yüzde 44.95
  4. Özbekistan - yüzde 42.36
  5. Nijerya - yüzde 40.65
  6. Zimbabwe - yüzde 37.95
  7. Laos - yüzde 35.46
  8. Brunei - yüzde 34.66
  9. Etiyopya - yüzde 31.79
  10. Kenya - yüzde 29.2
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.