Mobilde oyunun galibi Apple

Bir zamanlar sadece genç kullanıcılara ait olan “oyuncu” tanımının değişmesi ve oyuncuların yaş ortalamasının artmasıyla birlikte oyun sektörü mobil dünyanın önemini her geçen gün daha iyi anlıyor. iOS ve Android artık, PC ve oyun konsolları kadar önemli birer gelir kaynağı hale geldiler.

Newzoo’nun 17 bin kullanıcı ve iOS ile Android’de en çok gelir üreten 200 oyunu inceledikleri araştırmanın sonuçlarına göre mobilde oyunun açık ara galibi Apple. ABD’nin yanı sıra Almanya, İngiltere ve Fransa’daki mobil oyun sektörünü de mercek altına yatıran Newzoo, iOS için geliştirilen oyunların, Android oyunlarına göre gelir üretme konusunda çok daha iyi durumda olduklarını ortaya koydu.

ABD’de iOS ve Android cihazlar karşılaştırıldığında elde edilen gelirin yüzde 84’ü iOS cihazlardaki oyunlar tarafından üretiliyor.

ABD’de ki mobil oyuncu kitlesi Avrupa ülkelerine göre çok daha büyük. Daha önce 75 milyon mobil oyuncu bulunduğu ölçülen ABD’de bu rakam 101 milyona çıkmış durumda. Üstelik bu oyuncular arasında, artık sadece gündelik oyuncular (casual gamer) değil, sağlam oyuncu (hard core gamer) dediğimiz kitle de yer alıyor.

Bu 101 milyon kişilik kitle içerisinde mobil oyunlara para harcayanlar yüzde 35 oranında artmış ve 37 milyon Amerikalı mobil cihazlarında oyun oynamak için para harcıyor. Bu rakam tüm mobil oyuncuların yüzde 36’sının ödeme yaptığını ortaya koyuyor.

Mart ayı rakamlarına göre mobil oyun sektöründe elde edilen gelirlerin yüzde 84’ünün iOS cihazlardaki oyunlar için harcanıyor olması çok önemli bir veri. Ama hem iOS, hem Android cihazlar için ödemelerin sadece yüzde 9’nun oyun satın almak, geri kalan yüzde 91’inin için oyun içi satın almalarda gerçekleştiriliyor olması en az o kadar önemli diğer bir bilgi.

Avrupa’ya baktığımızda ise durum farklı değil. iOS İngiltere, Avrupa ve Almanya’da da önde görünüyor. Hatta iOS Avrupa’nın önemli bir bölümünde farkı daha da açmış durumda. Örneğin ABD’de Android oyunları tüm mobil oyunların gelirlerinin yüzde 16’sını elde ederken, İngiltere’de bu oran sadece yüzde 6. Newzoo bu farkın ABD’de kısa sürede güçlenen Kindle Fire’ın İngiltere’de henüz etkisini göstermemesinden kaynaklandığını söylüyor.

Avrupa ile ilgili son bir not ise, Avrupa’da akıllı telefon ve tabletler dışında kalan normal cep telefonlarının oyun için kullanılma oranının ABD’ye göre daha yüksek olması. Bu da iOS ve Android oyun gelirlerinin zaman içerisinde daha da artacağının bir göstergesi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.