HomeOS: Microsoft’tan akıllı evler için işletim sistemi

HomeOS: Microsoft’tan akıllı evler için işletim sistemi

Bu habere özellikle bilim kurgu hayranları bayılacaklar: Microsoft benzerini ancak filmlerde görmeye alıştığımız gibi tüm evinizi yönetecek bir işletim sistemi üzerinde çalışıyor. Geniş kitlelere sunulmak üzere geliştirilen ve akıllı ev konseptini gündelik yaşama sokmak amacını taşıyan HomeOS prototipi hazır.

Aslında konsept yeni değil. Microsoft bu konuyla ilgili ilk planları bundan yaklaşık 10 yıl kadar önceye kadar dayanıyor. Hatta piyasada Z-Wave ve Zigbee gibi benzer sayılabilecek sistemler de bulunuyor ama Microsoft’un hayalindeki akıllı ev tüm bunlardan biraz daha farklı. Microsoft sadece birbirinden bağımsız cihazların tanımlanmış görevleri otomatik olarak yerine getirmesini değil, tüm bu cihazların aynı zamanda birbirleri ile haberleşerek yüzde 100 uyum içerisinde çalışmasını hedefliyor.

Microsoft’a göre bu amaca ulaşmak için tek çözüm evinize özel bir işletim sistemi geliştirmek.

Temel olarak bu işletim sistemi; akıllı telefonunuz veya PC’niz ile yönetebileceğiniz ve evinizi “akıllı” hale getirmeye yarayacak. Evin yapısı, eve eklenen her yeni parçayı tanıyabilecek. Örneğin Microsoft’un iddiasına göre HomeOS ile yönetilen bir evde, telefonunuz ile kontrol edebileceğiniz yeni bir ampul takmak, PC’nize yeni bir fare kullanmaya başlamaktan farklı olmayacak.

HomeOS’un prototipi şu ana kadar 12 kadar evde denenmiş durumda. Kapılar, aydınlatma, havalandırma sistemi, ısınma, soğutma, güvenlik sistemleri, televizyon ve diğer eve dair gereçler bu işletim sisteminde uyumlu bir şekilde çalışabiliyorlar.

İşin en ilginç yanı ise akıllı eviniz için uygulama satın alabilecek ve hatta kendi uygulamanızı yazabilecek olmanız. Şu aşamada görünen en büyük sorun ise ev içerisindeki cihazları yönetebilmek için HomeOS ile uyumlu olması gerekliliği.

HomeOS, şu anda prototipi hazır ve deneniyor olsa da deneysel bir proje. Kitlelere ulaşmak amacı taşısa da bunun ne zaman ve hangi şartlarda gerçekleşeceği belli değil. Gelecekte evlerin bugünkünden daha akıllı olacağı kesin ama bugün için gerçek anlamda işlevsel bir ev işletim sistemi hala bir bilim kurgu öğesinden pek de farklı değil.

Bundan yaklaşık bir yıl önce Google’ın duyurduğu benzer bir proje olan Android@Home nasıl bir kenarda gerçek potansiyelini görebileceği günü bekliyorsa, Microsoft’un HomeOS’u için de durum pek farklı olmayacak gibi görünüyor. Ama bugün için bu konuda ciddi çalışmalar yapıldığını görmek bile gelecek adına sevindirici.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.