Dijital gazetecilik araştırmalarına 2 milyon dolarlık yatırım

Dijital gazetecilik araştırmalarına 2 milyon dolarlık yatırım

İnternet güçlü bir medya kanalı haline geldi ama halen bir dönüşüm sürecindeyiz. Gelenekselden dijital medya  ve yayıncılık ilkelerine geçiş yapabilmek için ciddi bir deneyime ihtiyacımız var. Bu deneyimi bir an önce elde etmek isteyenler ise bu kanala aktardıkları mali güç ile işi akademik boyutta incelemeye alıyor.

Columbia Üniversitesi'nin önemli bölümlerinden biri olan Gazetecilik bölümünde yüksek lisans (master) programı, 2 milyon dolarlık ciddi bir yatırımı gazeteciliğin dijital dönüşümünü araştırmaya harcayacak. Sonuçları şimdiden merak uyandıran araştırmalar 3 başlık altında toplanıyor.

  • Bunlardan biri dijital dönüşüün etkisi. Bu kapsamda yeni deneyimler ve araçların kitleleri ve haber kaynaklarını nasıl etkilediği araştırılacak.
  • Bir diğer önemli detay ise şeffaklık. Direkt olarak halka açık hatta halkın sunduğu bilgilere odaklanan yeni nesil gazetecilikte şeffaflık ilkesine uygun olarak bu bilgilerin neler olduğu, hangilerinin kullanılabilir ve konuyla gerçekten ilişkili olduğunu saptanmaya çalışacak.
  • Veri görselleştirmesi ise araştırmaların 3. konu başlığı. Okuyucuların hangi görselleştirmelerle daha iyi etkileşim kurabileceğinin incelenmesi de söz konusu yatırımın harcanağı alanlar arasında.

Columbia Üniversitesi'nin TOW Dijital Gazetecilik Merkezi bu araştırmalarının sonucunu muhtemelen paylaşacak ve benzer çalışmalar için örnek olacaktır. Zira ülkemizde olduğu kadar dünya genelinde de araştırma ve deneysel çalışmaların eksikliği yeni deneyimlerin geçmişini sorgulamamıza neden oluyor.

Söz konusu yatırımı alan yüksek lisans programının deneyimli profesörlerinden biri olan Sree Sreenivasan'ın bu konuda öncü biri olduğu söylemebilir. Dijital yayınlardaki yazarlığına şu an CNet'te devam eden Sreenivassan, kısa süre önce de Google'ın ABD'nin kar amacı gütmeyen en eski araştırma raporlama organizasyonu Center for Investigative Reporting ile düzenlemiş olduğu Techraking etkinliğinde de Google Hangout ile yapılan canlı oturuma katılmıştı.

Türkiye'de geçtiğimiz günlerde Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Yüksek Lisans Bölümü'nün İsmail Hakkı Polat'ın öncülüğünde düzenlediği ücretsiz Yeni Medya Konferansı bu anlamda ülkemizde tartışılması gereken konuları masaya yatıran bir etkinlikti.

Yer yer bize ulaşan dijital dünyaya dair akademik araştırmaları sizlerle paylaşmaya çalışıyoruz ve hem içeriğimizle hem de sizin görüşlerinizle akademik araştırmalara destek olmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde de bu tür gelişmeleri takip edip paylaşmaya çalışacağız. Umarım siz de bu konuda katılımınızı ve fikirlerinizi eksik etmezsiniz...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.