Artisieksisi.com: İyi ve kötü deneyim paylaşım platformu

Artisieksisi.com: İyi ve kötü deneyim paylaşım platformu

Her gün daha da sosyalleşen internet ortamıyla beraber kullanıcı alışkanlıkları da değişiyor. Kağıda basılı özgeçmişler yerine Google arama sonuçlarına bakılıyor. Herhangi bir ürün veya hizmet almadan önce şikayet sitelerine göz atılıyor. Kısacası herşeyin notu internetteki kullanıcıların yorumlarıyla veriliyor. Beta sürecini geride bırakan Artisieksisi.com, pek çok konudaki kullanıcı yorumlarını, adından da anlaşılabileceği gibi, artı ve eksi kriterlerine göre dizerek alternatif bir 'kaynak sözlük' olmayı hedefliyor.

İlker Saykaloğlu ve Özgür Şahal tarafından kurulan Artisieksisi.com, kullanıcıların özellikle ürün ve hizmetler başta olmak üzere bütün konular hakkında 'artı-eksi' deneyimlerini paylaşma imkanı veriyor. Sitenin klasik şikayet sitelerinden farklı bir yapısı olduğunu söylemek mümkün. Çünkü klasik şikayet sitelerinde kullanıcı yorumlarının neredeyse tümü okunarak karar veriliyor. Ancak Artisieksisi.com'da 'art' ve 'eksi' oranına göre karar vermek de mümkün. İsteyen okuyucular kullanıcı yorumlarını ayrıntılı olarak okuyabiliyor.

Sitenin, bire bir olmasa da, rekabet içinde olacağı Sikayetvar.com kullanıcılara sadece ürün veya hizmetleri 'eksi' yönleriyle değerlendirme fırsatı veriyor. Dünyadaki örneklerden biri de Proconlists.com.

Sitenin kurucularıyla görüşmemizde Artisieksisi.com'un hadeflerine ilişkin bazı bilgiler aldık. Artisieksisi.com, kısa vadede bir bilgi edinme mecrası olmayı hedefliyor. Site uzun vadedeyse yayınlanan artı ve eksi yorum paylaşım mekanizmasını, e-ticaret sitelerine entegre etmeyi amaçlıyor.

Sitenin klasik sözlük tasarımında olduğunu ifade edebilirsiniz. Sol tarafta başlıklar bulunuyor. Sözlüklerden en büyük farkıysa ana ekranda kendini gösteriyor. Artı ve eksi olarak ikiye bölünen ana ekranda yorumlara kolayca ulaşılıyor. Bu anlamda sitenin kullanıcıların işini kolaylaştırdığını ifade edebiliriz.

Yorumlar “şikayet” konsepti dışında “görüş bildirme” olarak yer aldığı için diğer kullanıcılara ve site ziyaretçilerine fikir vermesi de diğer bir özelliği. Bununla birlikte site, artıeksi yöndeki objektif yorumlar kadar kullanıcı etkileşimine de büyük önem vermesiyle de (Zenginleştirilmiş üye profilleri, üye istatistikleri, aktif bildirim sistemi vb.) bir adım öne çıkıyor.

Özellikle internet üzerinde bu kadar fazla ticaret mecrası olmasının, Artisieksisi.com ve benzeri sitelere olan talebi hızla arttıracağını düşünüyoruz. Artisieksisi.com kullanıcı yorumlarını tarafsız olarak yayınlar, grup ya da şirketlerin toplu olarak negatif-pozitif oylama ya da görüş girmelerini engellemeyi başarırsa gelecekte kullanıcı sayısını hızla arttırabilir.

Artisieksisi.com nasıl çalıştığına dair ayrıntılı infografiği aşağıda inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.