Mobil veri tüketiminde doyma noktasına henüz çok uzağız

Mobil veri tüketiminde doyma noktasına henüz çok uzağız

Cep telefonları iletişim alışkanlıklarımızı yeniden şekillendirdikten sonra akıllı telefonlar da veriye erişimi değiştiriyor. Bugün artık yaygınlığı hızla artan akıllı telefonlar, kullanıcıların zaman ve mekandan bağımsız olarak istedikleri veriye istedikleri anda ulaşmasını sağlıyor olması sadece bilgiyi elde etme şeklimizi yeniden tanımlamakla kalmıyor, bununla birlikte iş yapış şekillerimizi, tüketim yöntemlerimizi ve aslında özetle yaşama alışkanlıklarımızı değiştiriyor.

Bugün satılan her bir mobil gereçlerin büyük kısmını akıllı cihazlar oluşturur hale geldi. Veri tüketimi yöntemlerinin çeşitlenmesine olanak sağlayan akıllı cihazlar da, mobil veri kullanımı etrafındaki (halen doygunluğa ulaşmamış) sektörü de canlandırıyor.

İşte farklı araştırmalardan derlenmiş mobil veri tüketime dair rakamlar ve bunların gündelik yaşama etkileri...

Şu anda ABD’de satılan her 100 telefondan 70’i veri tüketimi açısından daha zengin seçenekler sunan akıllı telefonlar ve ABD şu anda küresel mobil veri tüketiminin yüzde 26’sını tek başına sağlıyor. ABD’de akıllı telefonlar tüm cep telefonların yüzde 50’sinden fazlasını oluşturuyor ama küresel olarak bakıldığında pazar hala çok büyük. 2011’in son çeyreğinde küresel olarak satılan tüm cep telefonlarının yüzde 34’ünü akıllı telefonlar oluşturuyordu. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, daha ucuz alternatiflerin de piyasaya çıkmasıyla akıllı cihaz satışları çok hızlı artıyor.

2011 yılında dünya çapında, kısa mesaj servisleri hariç veri gelirlerinin 160 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Tahminlere göre 2012 içerisinde veri tüketiminden elde ettiği gelirlerin 1 milyar doların üzerine ulaştığı operatör sayısı ise 50’yi aşmış olacak.

Mobil erişim hızlarına bakıldığında ise Akamai’nin raporuna göre gözlemlenen 8 operatörde veri paketine sahip olan kullanıcıların aylık ortalama tüketimleri 1 GB civarında gözlemlenmiş durumda. 2010 son çeyreğindeki mobil veri tüketim oranı 2011 son çeyreğinde iki katına çıkmış, 2011 üçüncü ve dördüncü çeyrek arasındaki artış oranı ise yüzde 28.

Tüm istatistiksel artışlar her şeyden önce kullanıcıların mobil olarak veriye erişim konusunda ne kadar istekli olduklarını gösteriyor. Akıllı cihazların sunduğu yenilikçi seçenekler kullanıcıların gündelik yaşamı içerisinde sadece bilgiye erişmek değil, yaşadıkları tecrübeleri zenginleştirmek adına fark yaratabildikleri için bu kadar büyük önem taşıyor.

Bu yüzden mobil uygulamalar halen çok büyük potansiyeller taşıyor ve diğer yandan da tüm bu mobil veri trafiğini yöneten operatörler için büyük fırsatlar kendini gösteriyor.

ABD ve Avrupa çoğu konuda olduğu gibi mobil veri tüketimi açısından öncü durumda, bu yüzden de öncelikli olarak tercih edilen hedef kitleyi bu bölgelerdeki kullanıcılar oluşturuyor. Ama yaygınlaşma hızı dünyanın geri kalan çoğu bölgesinde daha büyük ve kültürel farklılıklar bu diğer önemli bölgelere giriş için ciddi bir bariyer. Örneğin MENA bölgesine gerçek anlamda hitap edebilecek bir uygulamanın Silikon Vadisi’nden çıkma ihtimali, Dijital Boğaz’dan çıkma ihtimaline göre daha düşük.

İstatistik Kaynakları: Wireless Intelligence, Chetan Sharma, Akamai, Ericsson, Business Insider, GigaOM, comScore, Vision Mobile

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.