Bilindiği üzere Türkiye, Fırsatları Araştırma, Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) projesiyle beraber küresel anlamda dikkatleri üzerine çekmişti. Samsung'tan, Motorola'ya kadar bir çok şirket pilot bölgeler yapılacak uygulama için ihaleye katılmıştı. Tablet bilgisayarların gelecek yıllardaki kitap ve defterin yerini alacak olması, Türkiye gibi diğer ülkeleri de harekete geçirdi. FATİH'e benzer bir proje haberi Mısır'dan geldi.
Mısır yayınlanan Ahram gazetesinin haberine göre Mısır'daki 10 bin üniversite öğrencisine tablet bilgisayar dağıtılacak. Proje için yapılacak ihalenin önümüzdeki altı ay içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Ancak ülkedeki cari açık, kısmen Türkiye'deki gibi Mısır hükümetini de yerli tablet üretmeye zorluyor. Pilot FATİH'in ihalesi için birçok büyük yabancı şirket girmiş olsa da, yerli montaj yapan General Mobile ipi göğüslemişti. Bu yıl içinde yapılması beklenen FATİH projesi için yine yerli üretim tabletin ön planda olabileceğini söyleyebiliriz.
Benzer bir proje Hindistan'da da gündemdeydi. Hindistan hükümeti yerli üretim tablet konusunda ısrarlı davrandı ve yaklaşık 35 dolara mal olduğu iddia edilen tablet bilgisayar üretimi gerçekleştirildi.
Küresel anlamda önümüzdeki dönemde birçok ülke tablet bilgisayarlarla eğitimi başlatacak. Bizce burada önemli olan noktalardan biri tablet bilgisayarların sadece eğitim için nasıl kullanılabileceği. Hükümetler sadece eğitim için kullanılabilecek tablet bilgisayarları satın almak istiyor. Eğitim için gerekli otomasyonları yapılmayan tablet bilgisayarlar, eğitimi amacı dışında kullanılması olası. Türkiye'de pilot okullar üzerinde gerçekleştirilen projede tablet bilgisayarların şifreleri kırılarak, eğitim dışında da kullanılmıştı. Görünen o ki, ülkeler yerli tablet üretimi üzeride bu sebepten dolayı daha çok durmaya çalışıyor.