Likeable CEO'su Kerpen: Türkiye mükemmel bir başlangıç noktası

ABD merkezli sosya medya ajansı Likeable Media'nın Türkiye pazarına Pixeplus ortaklığıyla giriş yaptığını duyurmuştuk. Likeable Istanbul adıyla hiznet verecek firmanın açışılına katılmak üzere İstanbul'a gelen Likeable Media kurucusu ve CEO'su Dave Kerpen sosyal medya yönetimi ve yeni işbirliğini Webrazzi TV'ye anlattı. Söyleşi metninin sonunda video röportajımızı bulabilirsiniz.

ABD dışındaki pazarları izlediklerini söyleyen Kerpen, Türkiye'nin sosyal medyada önemli bir pazar olduğunu ve tüm global sosyal medja ajanslarının radarına girdiğini söyledi. Türkiye nüfusunun teknolojiye meraklı göründüğünü, Facebook kullanımında da altıncı sırada yer aldığını hatırlatan Kerpen'e göre Avrupa ve Orta Doğu pazarlarına yakınlaşmak için burası mükemmel bir başlangıç noktası.

Kerpen, Likeable Media'nın halen girişimi bulunan Meksika ve Türkiye dışında, Rusya, Fransa, Birleşik Krallık ve Japonya'yı da izlediğini belirtiyor. Kerpen'in sözleri şöyle: "Orta Doğu pazarı şu anda Likeable Media'nın öncelikli hedefleri arasında olmasa da temel ilkelerimiz arasında yer alan 'adapte olabilme becerisi' bizi hızla oraya da taşıyacaktır. Hem Likeable Istanbul işbirliğimiz bizi Orta Doğu pazarına yakınlaştırmış da oldu. Sosyal medyayı zamanımızın en önemli 'dengeleyici'lerinden biri olarak görüyorum; Orta Doğu da bunun ispat edildiği en önemli bölge. Hükümetler sosyal medya yardımıyla düşürüldü burada. Sosyal medya iletişimi bir ülkede diktatörlüklerin düşürülmesine yardımcı olabiliyorsa, bir telekom firmasının daha 'hoşlanılabilir' olmasını da kolayca sağlar. Hükümetler hakkında fikir ve şikayetlerin hızla yayılmasını sağlayabiliyorsa benzeri şirketler için de olur. Mesele tabi sosyal medyada sadece yer almak değil, orada hakkında konuşmaya ve paylaşmaya değer bulunan, 'hoşlanılabilir' bilgiler iletmektir."

"Sosyal medyada tek yönlü konuşulmaz"

Hatırlatmak gerekirse, Likeable Media ve Pixelplus arasındaki işbirliği, Likeable Istanbul adındaki yeni şirket bünyesinde gerçekleşiyor. Pixelplus'ın sosyal medya operasyonlarının yönetildiği departman bağısmız bir şirket olarak yapılandırılıyor, Likeable Media da bu ortaklığa know-how, en iyi uygulamalar, deneyim ve eğitim programlarıyla katkı veriyor. Kerpen aynı zamanda General Electric, Verizon Neutrogena gibi dev müşterilerini de Türkiye pazarına Likeable Media ile kazandırmaya çalışacaklarını da sözlerine ekliyor.

Kerpen, sosyal medyada pazarlama konusunda Likeable Media'nın farklılaştığı noktaları, konvansiyonel pazarlama yöntemlerini eleştirerek açıklıyor. Pek çok dijital ajans ve hatta büyük konvansiyonel pazarlama kuruluşunun hala eski yöntemlere saplanmış durumda olduğunu savunan Kerpen'e göre pazarlamada artık karşıdaki kişiyle 'tek yönlü konuşmak' büyük hata. "Bu markaların 'insanlaşması' yöntemimize ters. İnsanlar sürekli onlara bir şeyler anlatılmasını istemez; söylediklerine kulak verilmesini, iletişim sürecine dahil olmayı ister" diyor ve devam ediyor: "Sosyal medya sayesinde bu şirketler için artık o kadar da zor bir şey değil. Ancak pek çok ajans hala eski yöntemlerle işleri berbat etmeyi sürdürüyorlar. Dinlemiyorlar, tepkileri almıyorlar, hedef kitleyle karşılıklı iletişim kurmuyorlar.

"Sosyal medyada ve pazarlamada rol kapmak için çok heyecan verici zamanlar bunlar. Her şey çok hızlı değişiyor, o yüzden temel değerlerimiz arasında 'kendini uyarlayabilme becerisi' var (adaptibility). Sürekli değişen şartlara adapte oluyoruz. 6 ay öncesine kadar pek az kişi Pinterest'i bilirken, bugün bizim için bir kampanyada kullanılması gereken üçüncü öncelikli mecra haline geldi."

Likeable Media kurucusu ve CEO'su Dave Kerpen ile söyleşimizin videosu aşağıda.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.