52 saatlik girişim üretim etkinliği StartupWeekend bugün yapılan tanıtımla açılışı yaptı. Açılış konuşmaları ve 90 saniyelik sunumların ardından üretim sürecine girecek fikirler seçimle belirlendi ve ekipler harekete geçti.
Açılış konuşmasında söz alan Özyeğin Üniversitesi rektörü Erhan Erkut, biraz girişimcilik ekosistemimizdeki eksik noktalara temas etti ve girişimcilikte sınıfta kaldığımızı söyledi. Bir zamanlar ateş ve tekerleği bularak bir şeyler üretme içinde olduğumuz çabanın, memur ve asker olma sürecinin ardından yeniden yeşerdiğini ve KOBİ'cilikten öteye gitmemiz gerektiğini ifade etti.
Bu yıl girişimcilik yüksek lisans programı açacaklarını söyleyen Erkut, fikrini sandıklarda saklayan girişimcilere şunları söyledi; "Fikriniz orjinal değil, birileri sizin fikrinizi büyük ihtimalle daha önce düşündü. Önemli olan fikri uygulamaktır. Kuracağınız işle birlikte zaten fikriniz değişime uğrayacak. İşin tabiatı bu. Fikrin çalınmasından korkmayın, kopyalayın. Fikre takılmayın, çok sadık da olmayın."
Erkut, bir girişim takımının aynı yeteneklere sahip kişilerden değil, birbirini tamamlayan yeteneklerden kurulması gerektiğini söyledi. Startup of You kitabından alıntı yaparak girişimcilerin değerlerini, hedeflerini ve söz konusu pazarı tanıması gerektiğine değindi.
Erhan Erkut son olarak, "Burdan çıkıp şirket kurmak insanüstü bir şey ama şirketinize bir kaç adım yaklaşacağınıza da şüpheniz olmasın." ilk adımı atmanın önemli olduğunu da hatırlattı.
Microft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Melek Pulatkonak ise Bizspark ile Grupanya, Trendyol gibi önemli girişimlerin destekçisi olduklarını ve Türkçe içerikli ücretsiz uygulama geliştirme okulu Açık Akademi'nin 66 bin kişiye ulaştığını aktardı. Bilişim tüketiminden üretimine geçmenin önemini dile getirdi.
Çok sayıda girişimci adayının fikirlerini sunduğu Startup Weekend'de girişim ekosistemimizdeki yazılım geliştiricilerin azlığı ya da bu tür etkinliklere pek katılmadığı dikkat çekse de sıradan fikirlerin yanında özgün fikirler de sunuldu ve en çok sevilen 10 fikir şunlar oldu;
- Ofis Space: Ortak ofis alanı kullanımı için ilan platformu
- Köpekler Gezmeyi Sever: Köpek sahiplerini, köpeklerini gezmeye çıkarmaya teşvik edecek oyunsallaştırma içeren bir servis
- IMDB'nin müzik modeli: Uluslararası film veritabanı IMDB'nin müzik dikeyine uygulanmış hali, amatör sanatçıların önünü açacak bir özellik de barındırıyor
- Cvideo: 140 saniyede iş bulma platformu. Linkedin, Youtube ve Twitter'ı tek noktada buluşturmayı amaçlıyor.
- Not bilgilendirme sistemi: Üniversitelerde açıklanan sınav notlarının öğrencilere anlık iletimi bildirimi için Windowsphone uygulaması
- Talkd.me: Lokasyon bazlı, anonim anlık mesajlaşma hizmeti. Aynı mekanda olan kullanıcıların anonim bir şekilde sohbet etmelerini sağlayan, web sürümü olmaması planlanan hizmetin, Windows Phone 7 sürümü hazırlanmış durumda.
- Windows Phone Shelf: Web sitesilerinin Windows Phone tabanlı uygulamaya dönüştürülmesi fikri
- Personel servis hizmetleri: Daha çok kurumsal çalışanları ilgilendiren bu hizmet personel servislerinin hareketini takip ederek çalışanlara bildirim yapmayı ve zaman tasarrufu sağlamayı planlıyor.
- İzlemeden Alma: Kullanıcıların ürünlere dair memnuniyetini videolu olarak yükleyeceği bir site. Gelir modeli videoların denetim hakkını marka hesapları olarak satmak üzerine kurulu.
- CarPooling: Aynı yöne/yere gidecek kişiler için araç paylaşım hizmeti.
Startup Weekend'de bu fikirler etrafında kurulan takımlar Pazar günü akşamına kadar elinden geliştirmeyi yapacak ve jüri tarafından ilk 3 girişim arasında seçilmeyi bekleyecek.
Microsoft Türkiye ve Özyeğin Üniversitesi’nin ana sponsorluğunda düzenlenenen Startup Weekend'in sponsorları arasında Enkuba, Etohum, Metutech-Ban, Paypal ve Youthmedia sponsorlar arasında bulunuyor. Webrazzi olarak biz de medya sponsoru olarak sizler için etkinliğin nabzını tutmaya çalışıyoruz.