Nokia'nın satış grafiğinin hızla düştüğü uzun zamandan beri konuşulan bir konu. Hatta şirketin üst düzey yöneticileri de satışlardaki bu kaybı açık açık dile getiriyordu. Bu düşüşü frenlemek isteyen Nokia, ilk operasyonu üst düzey yöneticisini değiştirerek, gerçekleştirmişti. Daha sonra şirket, Microsoft'un mobil işletim sistemi Windows Phone'ları cihazlarında kullanmaya başlamıştı. Ancak durum ciddiyetini korumakla beraber, şirket yeni stratejisinde sancılı şekilde yol alıyor.
2012 yılı Ocak-Mart aylarını rekor diyebileceğimiz satışlarla kapatan Apple ve Samsung, pazar paylarını büyüttüler. Aynı dönemde Nokia ise liderlik koltuğundan oldu ve yerini Samsung'a devretti. Bu noktada biraz rakamlardan bahsetmek istiyoruz. Nokia, 2011 dördüncü çeyrekte 106 milyon adetlik bir satışa imza atmıştı ve o dönemde şirket cep telefonu satışı listesinde birinci sıradaydı. Ancak şirketin 2012'de satış grafiği yüzde 27 oranında düşerek, 92 milyon adede geriledi. Sonuç olarak aynı dönemde 92 milyon adet cep telefonu satan Samsung'un gerisinde kalmış oldu. Böylece Nokia 14 yıl sonra defa liderliği kaptırmıştı.
Elimizde bu veriler varken nedenlerinden de bahsetmek istiyoruz. Öncelikle olarak Nokia'nın 'zamanın ruhu'nu yakalayamadığını ifade edebiliriz. Özellikle işletim sistemi segmentinde Nokia, Apple ve Android gibi işletim sistemlerinin gerisinde kaldı. iOS ve Android işletim sistemlerinde yüz binlerce uygulama bulunurken, Symbian'daki uygulama sayısı on binler seviyesinde kaldı. Bu durum potansiyel Nokia müşterilerini kaçırdığı gibi mevcut Nokia müşterileri üstünde de olumsuz etki yarattı.
İşletim sistemi konusunda geride kalan Nokia'yı etkileyen diğer bir etken ise Windows Phone işletim sistemine uyum süresinin planlanandan daha sancılı geçmesi oldu. "Gemiyi can yeleksiz olarak teslim alan" Nokia'nın yeni CEO'su Stephen Elop, geçiş sürecinin daha hafif geçeceğini bazı konuşmalarında dile getiriyordu. Ancak 2012 yılı birinci çeyrek sonuçları işi değiştirdi. Nokia, 14 yıldan beri lider satış listesindeki birinciliğini Samsung'a kaptırdı.
Öte yandan Windows Phone'lu Nokia satışları da çok kötü gitmediğini söyleyebiliriz. 2011 yılı dördüncü çeyrekte, 1 milyon adet Lumia 900 satılmıştı. Lumia satışlarıyla ilgili 2012 yılı ilk çeyrek verileri elimizde yok. 1 milyon rakamının üstünde satış yapıldığını ifade edebiliriz. Ancak bu rakamlar Nokia'nın yeni stratejisini kurtarmaya yetmiyor yorumu yapılabilir. Çünkü şirketin karşısında toplamda 127 milyon adet cep telefonu satan Apple ve Samsung bulunuyor.
Paylaştığımız verileri alt alta topladığımızda Nokia'nın biraz daha dişini sıkarak, Windows Phone'lu cep telefonu modellerini çeşitlendirmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Kısa vadade şirketin satış grafiği düşse de, uzun vadede başarılı olması söz konusu. Bu noktada 'işe sıfırda başladı' diyebileceğimiz Stephen Elop'a büyük görev düşüyor.