Android için tablette yolun sonu göründü mü?

Android için tablette yolun sonu göründü mü?

2011 Android için kesinlikle çok iyi bir yıl oldu. Özellikle akıllı telefon pazarında Android’in büyük yükselişi iPhone’un yıllardır devam eden başarısını bile gölgede bırakmaya başlamışken, 2012’de bir anda işler tersine dönmeye başladı.

Samsung’un başını çektiği Android’li akıllı telefon atağında iPhone geride kalmış gibi görünse de yarıştan kopmuş değil. Hatta sadece ABD’nin en büyük üç operatörüne dair rakamlara bakıldığında iPhone’un bu pazarın yüzde 59’unu elinde bulundurduğu görülüyor.

Fakat Android için asıl tehlike tablet tarafında. Henüz tablette arzu ettiği başarıya yakalayamamış olan Google için, Android tabanlı olmasına rağmen, Kindle Fire’ın inanılmaz yükselişi tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor.

Amazon, yeni süper tableti Kindle Fire için Android’i tercih etti ve satışları çok iyi gidiyor. Normal şartlarda Google için bunun iyi bir haber olması gerekiyor. Fakat ne yazık ki durum biraz daha farklı. Çünkü Amazon, Android’i sadece bir temel olarak kullanıyor ve Kindle Fire’da Android tabanlı olmasına rağmen neredeyse tamamen kendine özgü bir işletim sistemi sunuyor.

Amazon’un “modifiye Android’inde” Google’a ait servislerin neredeyse hiç biri yer almıyor. Buna uygulama mağazası Google Play de dahil.

Android olmayan Android: Kindle Fire 

ComScore’un yayınladığı son rapora göre ABD’deki Android’li tablet pazarında Samsung, Motorola, Asus, Toshiba, Sony gibi devlerin ve Amazon hariç geri kalan tüm üreticilerin toplam pazar payı yüzde 45,6. Kindle Fire ise tek başına son çeyrek itibariyle bu pazarın yüzde 54,4’ünü ele geçirmiş durumda.

Google’dan bağımsız Android’in ABD’deki tablet pazarında azınlığa düşmüş olması, Google’ın kendi işletim sisteminin kontrolünü kaybetmeye başladığını ortaya koyuyor.

Google için daha kötü haber ise bunun sadece başlangıç olduğu. Amazon’un başarısını gören diğer üreticilerin de çok geçmeden kendi modifiye Android sürümlerine yöneleceğini tahmin etmek zor değil.

İlginç bir biçimde bu Microsoft için de kötü bir haber olabilir çünkü Android’in modifiye edilerek kullanılması, Microsoft’un elindeki Android patentleri sayesinde elde ettiği gelirlerin de azalmasını sağlayacak çözümler üretilmesine neden olabilir.

Bu sırada Business Insider’ın Appcelerator’un verilerine göre yayınladığı rapora göre uygulama geliştiricilerin Android’e olan ilgisi de düşüşe geçmiş durumda. Şu anda geliştiricilerin gözü ise iPad ve HTML5 üzerinde.

Tüm bunlar hem akıllı telefon, hem de (ve özellikle) tablet pazarında Google için birbirinden kötü haberler ama yazının başlığındaki soru için bana kalırsa hala biraz erken. Google’ın hızlı büyümesinin daha hantal bir yapıya neden olduğu doğru olsa da, değişen koşullara ayak uydurabilmesi zaten Google’ı Google yapan en önemli özelliği. Tahmin ediyorum ki Android’in bugün içinde bulunduğu durum için Google’ın birden fazla alternatife sahip planları vardır…

Yine de Larry Page’in bundan sadece birkaç gün önce “Android Google için önemli bir değer ama kritik değil” şeklindeki açıklaması da bu noktada oldukça düşündürücü…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.