Kaspersky: 'Apple güvenlik konusunda Microsoft'un 10 yıl gerisinde'

Kaspersky: 'Apple güvenlik konusunda Microsoft'un 10 yıl gerisinde'

Aslında her şey bundan birkaç ay önce Mac OS X işletim sistemine sahip bilgisayarların güncel olmayan Java sürümü nedeniyle yaşadıkları sıkıntılarla gün ışığına çıktı. Dünyadaki tüm Mac sistemlerinin yaklaşık yüzde 2’sini etkilediği tahmin edilen bu Truva atı saldırısı sonrasında gözler Apple’a ve Apple’ın güvenlik anlayışına çevrildi.

Dün Info Security 2012 etkinliğinde konuşan güvenlik firması Kaspersky’nin CEO’su Eugene Kaspersky ise bunun yeni bir sorun olmadığını, Apple’ın güvenlik konusunda çok ciddi zafiyetlerinin uzun zamandır devam ettiğini söyledi.

Hatta Kaspersky bir adım daha ileri giderek, güvenlik konusunda sıkça eleştirilen Microsoft’un, Apple’a göre 10 yıl daha ileride olduğunu da sözlerine ekledi.

“Yıllardır güvenlik açısından bakıldığında Mac ve Windows arasında büyük bir fark olmadığını söylüyorum” diyen Kaspersky son zamanlarda Mac cihazları hedef alan zararlı yazılım sayısında büyük bir artış gözlendiğine değindi.

“Siber suçlular Mac’in ilginç bir alan olduğunu keşfettiler” diye konuşan Kaspersky, Apple’a ilginç bir uyarıda da bulundu: “Microsoft’un dünyasına hoş geldin Mac. Burası zararlı yazılımlar ile dolu.”

Apple’ın çok yakın zamanda Microsoft’un 10 yıl önce uğraştığı sorunlara bugün sahip olduğunu fark edeceğini iddia eden Kaspersky, firmanın güvenlik ve yazılım güncelleme konusundaki alışkanlığını değiştirmek ve güvenlik denetimlerine ciddi yatırım yapmak zorunda olduğunu söyledi.

Gerçekten de Mac’in her geçen gün daha popüler hale geldiği ve kullanıcı profilinin siber suçlular için son derece cazip olmasının Apple’ın başını ağrıtmaya devam edeceği kesin. Yıllarca güvenlik eleştirilerine maruz kalan Microsoft bu alanda zaman içerisinde çok büyük yatırımlar yaparak, güvenlik önlemlerini artırmak adına işletim sistemine kendi uygulamasını da dahil etmişti.

Apple’ın elindeki kaynaklarla bu konuda gereken her türlü yatırımı yapabilecek gücü olduğuna şüphe yok. Ama ilk adım uzun zamandır “virüssüz” olarak reklamını yaptıkları işletim sisteminin de güvenlik konusunda zaafları olabileceğini kabul etmekten geçiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.