Türkiye'de akıllı cihazlar nasıl kullanılıyor?

Türkiye'de akıllı cihazlar nasıl kullanılıyor?

Türkiye'deki akıllı telefon sayısı ve internet kullanımı sürekli paylaşılan istatistikler arasında. Ancak şimdi paylaşacağımız bilgiler Türkiye'deki akıllı telefon kullanıcılarının cihazlarını ve dolayısıyla mobil interneti kullanım yoğunluklarına ilişkin. TNS'nin yaptığı araştırmada akıllı telefon kullanımında  konum bazlı uygulamalar, sosyal ağlar, Wi-Fi kullanımı, QR kod, mobil cüzdan, web tarayıcı ve kişisel e-posta kullanımı olarak farklı kategoriler ele alınıyor. Özellikle uygulama konusunda ayrıntılı bilgilerin taporda yer aldığını ifade edebiliriz.

Konum bazlı uygulamalarla başlayalım. Türkiye'deki akıllı cihaz kullanıcılarının yüzde 11'i şu anda konum bazlı uygulamaları aktif olarak kullanıyor. Oran her ne kadar düşük olsa da bu kategorideki büyüme potansiyelinden bahsetmekte fayda var. Çünkü kullanıcıların yüzde 25'i konum bazlı uygulamalarla yakından ilgileniyor ve yakında kullanmaya başlayabileceklerini söylüyor.

Sosyal ağ konusunda Türkiye gerek Facebook, gerekse Twitter'da dünya sıralamasında her zaman üst sıralarda. Aşağıdaki grafikte görüldüğü üzere Türkiye'deki akıllı cihaz kullanıcılarının yüzde 34'ü sosyal ağlara mobil olarak da giriş yapıyor. Yüzde 25'lik kesim ise bu yönde istek belirtiyor. Bu noktada mobil internet ücretlerinin kilit rol oynadığını belirtmek istiyoruz.

Akıllı cihaz sahiplerinin yüzde 31'i uygulama indirip kullanıyor.  Evet, bu oranda oldukça düşük görünüyor. Büyüme potansiyeli burada da göze çarpıyor, zira yüzde 24'lük aktif olarak uygulama indirip kullanmak istediğini beyan etmiş. Böylece yüzde 50'i aşan bir yaygınlığa ulaşılmış olacak.

Yukarıda bahsettiğimiz istatistikler birçok akıllı cihaz sahibinin kullanıcı alışkanlıklarını değişmediğini gösteriyor. Peki yeni teknolojilerin kullanımı hakkındaki istatistikler ne durumda? Burada ilk olarak mobil cüzdanlardan bahsetmek istiyoruz. Şu anda Türkiye'de bulunan her 100 akıllı telefon kullanıcısının 10'unun mobil ödemeyi deneyimlediği araştırmada iddia ediliyor. Mobil ödeme Türkiye'deki kullanıcıların yüzde 26'sının dikkatini çekiyor.

Yeni mobil teknolojilerden bir diğer olan QR kod uygulamaları Türkiye'deki akıllı cihaz kullanıcılarının henüz çok ikgisini çekmişe benzemiyor. Çünkü paylaşılan istatistiklerde yüzde 9 kullanım yaygınlığıyla en alt sırada yer alıyor. Potansiyelden bahsetmek gerekirse, kullanıcıların yüzde 23'ü QR kod uygulamalarını kullanmak istiyor diyebiliriz.

Araştırmada Türkiye'deki akıllı cihaz sahiplerinin uygulama alışkanlıklarının istatistiklerine de yer veriliyor. İlk olarak Türkiye'deki kullanıcıların ruhunda bir 'fotoğrafçı' yattığını söylemek mümkün. :) Çünkü Türkiye'deki kullanıcıların yüzde 25'i aktif olara fotoğraf uygulamaları kullanıyor. Yüzde 20 kullanıcıysa fotoğraf uygulamalarını kullanmak istiyor. Bu noktada Instagram etkisinden bahsetmek yanlış olmaz.

İkinci sıradaysa spor uygulamaları yer alıyor. Bu noktada iddia kuponlarını takip etmek için canlı skor paylaşan uygulamalardan bahsetmekte fayda var. Ancak bu kategoride büyük bir potansiyelden bahsedemiyoruz. Çünkü kullanıcıların yüzde 17'si aktif olarak spor uygulamalarını kullanıyor. Sadece yüzde 7 kullanıcının spor uygulamaları kullanma yönünde eğilimi bulunuyor.

Üçüncü sıradaysa eğlence uygulamaları yer alıyor. Bu kategoride oyun, müzik ve film gibi farklı başlıklar olduğunu belirtebiliriz. Türkiye'deki kullanıcıların yüzde 15'i eğlence uygulamalarını aktif olarak kullanıyor. Yüzde 12 kullanıcının ise bu yönde eğilimi olduğu araştırmada yer alıyor.

Yüzde 0 kullanım oranına sahip bir kategori dikkatimizi çekiyor. Akıllı cihazlar tarım alanında yurt dışında aktif olarak kullanılıyor olabilir. Ancak Türkiye'de bu oran yüzde 0 olarak gerçekleşiyor. Bu noktada çiftçilerin hane gelirleri ve kırsal kesimlerdeki kapsama alanları akla geliyor ister istemez.

Bu araştırmadan Türkiye'deki bütün akıllı cihaz sahiplerinin kullanım alışkanlıklarının ve eğilimlerinin istatistiklerde verilen rakamlarla örtüştüğünü elbette iddia edemeyiz. Yine de rakamların Türkiye'deki eğilimlere biraz olsun ışık tuttuğunu söyleyebiliriz. Web tarayıcısı ve fotoğraf uygulamaları kategorisindeki potansiyelin Türkiye'de diğer kategorilere oranla fazla olduğunu görüyoruz. Belki bu bilgi bile yeni girişimlere ışık tutabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.