Trafik Google’dan, dönüşüm sosyal medyadan [Rapor]

Trafik Google’dan, dönüşüm sosyal medyadan [Rapor]

Bir web sitesi yönetiyorsanız doğal olarak siteye daha fazla trafik çekebilmek en önemli hedeflerinizden biridir. Ama tek başına trafik çok fazla bir şey ifade etmiyor. Trafik daha önemli olan tek konu ise dönüşüm oranı. Trafiğin satın alma veya tıklama gibi bir aksiyona dönüşebilmesi için her şeyden önce sitenin buna göre optimize edilmiş olması şart. Ama hangi trafik kaynağından gelen ziyaretçilerin daha yüksek dönüşüm oranı sağladığını ayırt edebilmek de, çoğu kez sınırlı kaynaklarla yürütülen pazarlama faaliyetlerin başarısı açısından belirleyici oluyor.

TNW’in, online ölçümleme firması BringShare’den aldığı verilere göre derlediği raporda ise trafiğin bir numaralı kaynağının Google olduğu net bir şekilde görülüyor. Ama konu dönüşüm olduğumda sosyal medya siteleri Google’a göre çok daha etkililer.

BringShare’in rakamlarına göre Google arama pazarının yüzde 65’ini elinde bulunduruyor. Bing ve Yahoo’nun toplam payı ise yüzde 9,87. Buna rağmen dönüşüm açısından bakıldığında ortada çok büyük bir fark yok. Google’dan gelen trafik çok daha fazla olsa da, bu kaynaktan gelen ziyaretçilerden ancak yüzde 4,34’ü dönüşüm sağlıyorlar. Bing ve Yahoo’dan gelen ziyaretçilerin dönüşüm oranı ise yüzde 4,29.

Dönüşümün asıl kayda değer oranda yüksek olduğu trafikler, sosyal ağlardan gelen ziyaretçiler tarafından gerçekleştiriliyor. BringShare, sosyal ağlardan sitelere gelen ziyaretçilerin dönüşüm oranının yüzde 76 daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Sosyal ağlardan gelen trafikte başı Facebook çekmesi bir sürpriz değil.  BringShare, tüm sosyal ağ trafiğinin yüzde 58,68’inin Facebook üzerinden geldiğini ortaya koyuyor. Sosyal medya trafiği içinde Facebook’un sağladığı dönüşüm oranı ise yüzde 8,84 oranında. Diğer yandan LinkedIn sosyal ağ trafiğinin sadece yüzde 2,03’ünü sağlıyor olsa da, dönüşüm oranı Facebook’tan çok farklı değil; yüzde 8,11.

Dönüşüm oranındaki farklılığın nedeni, insanların sosyal ağlar üzerinde tanıdıkları veya güvendiği kişilerin paylaşımlarına daha çok değer vermesinden kaynaklanıyor. Organik aramalar ise benzer bir duygusal (ve mantıksal) etkiye neden olmuyor, bu nedenle de dönüşüm oranları daha düşük kalıyor.

İşte aramanın daha fazla sosyal hale gelmesinin önemli nedenlerinden biri de bu: Daha sosyal aramalar = daha yüksek dönüşüm oranları = arama motorları için daha fazla gelir imkanı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.