Konvansiyonel medyanın geleceği de, pek çok sektör için olduğu gibi, sosyal ağların yaygınlaşmasıyla yoğun şekilde tartışılmaya başladı. Medya sektörü değişimi en şiddetli biçimde hissedenler arasında. Kullanıcılar artık haber alma alışkanlıklarını değiştiriyor, haberleri anlık olarak takip etmek istiyor. Son yapılan araştırmalar da bunu kanıtlar nitelikte.
Schools.com'un hazırladığı infografiğe göre, ABD'deki kullanıcıların yüzde 50'sine yakını 'sıcak haberleri' anlık olarak sosyal ağlardan takip etmeyi tercih ettiğini gösteriyor. Geri kalan dilimin yüzde 46'lık kesmi haberleri konvansiyonel medya kanallarından izliyor.
Haber kanalları kategorisine bakıldığında, televizyonlar ilk sırada yer almaya devam ediyor. İkinci sıradaysa yüzde 28 ile gazeteler yer alıyor. Ancak sosyal ağların kategori bazında yükseldiğini söylemek mümkün. Sosyal medyadan sıcak haber takibi yapan kullanıcıların oranı, yaklaşık yüzde 27 oranla infografikte yer alıyor.
Sosyal ağların haber alma bazında yükselişinden bahsediyoruz. Peki kullanıcılar hangi sosyal ağı haber almak için daha çok kullanıyor? Şu anda dünyada en fazla kullanıcıya sahip olan Facebook yüzde 59 oranla listede birinci sırada. Özellikle Mısır'daki olaylarda başrollerden brini oynayan Twitter, ABD'li kullanıcıların haber alma bazında henüz gözdesi olmuş değil. ABD'li kullanıcıların yüzde 19'unun Twitter'ı haber almak için kullandığını görüyoruz. Üçüncü sıradaysa yüzde 12 ile video paylaşım sitesi YouTube bulunuyor.
Teknoloji nereye götürürse oraya!
Bu yapılan araştırma, sosyal ağların anaakım medya kanalları üzerindeki etkiyi kuşkusuz tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor. Ancak yükselen bir trend olan 'vatandaş gazeteciliği' kavramının da kullanıcıların zihnine yerleşmeye başladığını söyleyebiliriz. Ana akım medya kanallarının yanında gazetecilik mesleği de tartışılmaya başlanabilir. Gelecekte haberciliğin ve haber aktarımının nasıl olacağını, teknolojinin etkisini düşünerek, şimdiden net olarak tanımlamak zor olur kanaatindeyiz.
Bilindiği üzere birçok ülkedeki gazetecilerin potansiyel haber olacak konuları Twitter'da paylaşması yasaklandı. Bu durum gazete patronlarının sosyal ağlardan çekindiklerinin kanıtı olarak karşımızda durduğunu söyleyebiliriz.
Schools'un hazırladığı sosyal medyadaki habercilik üzerine hazırlanmış infografiğini aşağıda inceleyebilirsiniz.