Online müzik giderek artan ve her geçen gün ilginin artığı bir alan. Durum böyle olunca büyük firmaların bu alandaki yeni atılımlarının yanı sıra, konuyla ilgili pek çok yeni girişim ile sık sık karşılıyoruz. Piyasa bu kadar hareketlendiği için de bu alanda faaliyet gösteren yeni girişimler için fark yaratmak kaçınılmaz bir zorunluluk haline geliyor.
Mart ayı sonunda faaliyete geçen Ivy.fm sosyal müzik alanında fark yaratmak açısından son dönemin en başarılı girişimlerinden biri. ODTU'lü iki girişimci Abdullah Çetin Çavdar ve Mustafa Azak tarafından hayata geçirilen Ivy.fm, kullanıcılara 20 farklı türde özel olarak seçilmiş 40 şarkılık müzik listeleri sunuyor.
Günlük olarak güncellenen bu listeler, kullanıcıları kendi listelerini oluşturmakla uğraşmak zorunda bırakmadan farklı türlerdeki en yeni ve en popüler şarkıları keşfetme imkanı sunuyor.
İlk günden beri küresel bir girişim olarak konumlandırılmış olan Ivy.fm şu anda bünyesinde 20 türde 2000’in üzerinde şarkıcı ve gruba ait 50 bini aşkın parçayı barındırıyor. Kullanıcılar tercih ettikleri tür için seçilmiş müzik listesini dinlemenin yanı sıra, o anda parçası çalan beğendikleri sanatçı veya gruba ait en iyi 30 parçayı da “artist channel” yardımı ile dinleyebiliyorlar.
Yaklaşık 2 aylık bir çalışma sonucunda hayata geçen Ivy.fm’in 20 farklı türde günlük olarak değişen 40 şarkılık müzik listeleri toplamda her gün 800 yeni şarkı anlamına geliyor ki, sanıyorum bu sayı hemen her müzik sever için oldukça yeterli gelecektir…
Fakat müzik keşfi Ivy.fm’in sadece bir yönü. Her şarkı Youtube API’si üzerinden video olarak alınıyor ve yayınlanıyor. Yani şarkılar dilerseniz arka plandaki tarayıcınızdan bir online radyo gibi çalabilir veya tercih ederseniz videolarını da izleyebilirsiniz. Bu sırada o anda parçası çalınmakta olan sanatçılara dair bilgiler ve en önemli albümlerine dair veriler de last.fm üzerinden alınarak Ivy.fm’de sunuluyor.
Projeyi geliştiren ekipten Abdullah Çetin Çavdar’dan aldığım bilgilere göre Ivy.fm, var olan özellikleri ile girişimcilerin içlerine sindiği anda açtıkları (minimum viable product) ve sadece 2 haftalık analiz sonuçlarına rağmen ilk beklentilerin çok üzerinde performans gösteren bir girişim. Sitenin ilk kullanıcılarından gelen tepkiler ve ölçümlemeler (geri dönen kullanıcı oranları ve sitede geçirilen süreler) oldukça yüksek.
Dolayısıyla Ivy.fm’in yayıldıkça daha da karlı bir operasyona dönüşecek gibi görünüyor. Teknik olarak bundan sonraki hedefler HTML5 ve mobil alt yapılara ağırlık vermek ve şu an için reklamlarla gelir üretmek.
Ivy.fm’in asıl hedefi ise sosyal müzik alanındaki en önemli oyuncularından biri haline gelebilmek. Şu ana kadar herhangi bir yatırım almamış olan Ivy.fm, bundan sonra ziyaretçi sayılarını artırdıktan sonra reklam, pazarlama ve network faaliyetlerinde onlara katma değer katacak yatırımcılar ile görüşmeyi arzu ediyor.
En başta da söylediğimiz gibi sosyal müzik hızla yükselen trendlerden biri. Yakın gelecekte de hem önemi, hem de buna paralel olarak iş potansiyelini daha da artıracağı kesin. Buradaki önemli fırsatlardan birinin de online müzik satışı olduğu ve Ivy.fm’in de reklam gelirinin yanı sıra bu konuyu da hesaba katması durumunda gelir potansiyelini daha da artırması muhtemel.
Siz de Ivy.fm’i nasıl bulduğunuzu yorumlarda paylaşabilirsiniz.