İnternet her ne kadar dünyayı 'global köy'e dönüştürse de beraberinde özgürlük tartışmalarını getirdi, getirmeye de devam ediyor. Peki internette özgürlüğü kim kısıtılıyor? Bu noktada özgürlük tartışmalarının iki eksen etrafında toplandığını söyleyebiliriz. Birincisi siyasi rejimler. Çin ve İran gibi ülkeler internet özgürlüğü kısıtlaması açık seçik yapıyor. ABD'deyse Çevrimiçi Korsanlığı Önleme Yasası (SOPA) tasarısıyla internet özgürlüklerini yeniden tanımlamaya çalışıyor ve büyük tepki topluyor. Türkiye'de de 'filtre' adı altında ya da doğrudan kamu kurullarının erişim engeliyle bazı sınırlar tespit edildiği ve hükümet kadrolarınca uygulandığını biliyoruz. Türkiye'de halen 18 binden fazla site engellenmiş durumda. Peki ya ticari cephede durum nasıl, dev küresel şirketler internet özgürlüğünün neresinde?
Bu konuyla ilgili İngiliz The Guardian gazetesiyle röportaj yapan Google kurucularından Sergey Brin, ilginç noktalara temas ettiğini söyleyebiliriz. İnternetin 'açıklık ilkeleri' ve 'evrensel erişim' kavramları üzerine kurulduğunu ifade eden Sergey Brin, internetin hiç olmadığı kadar tehdit altında olduğunu iddia ediyor. Brin, internet özgürlüğününde hükümetlerin internet ortamını kontrol altına çalışmasını ve platformları bulunan büyük şirketleri en önemli iki faktör olduğunu söylüyor.
Sergey Brin, özellikle Apple ve Facebook'un kendi platformlarını oluşturarak, duvarlarla çevrilmiş bir bahçe gibi olduklarını iddia ediyor. Apple ve Faceook platformlarının özgür gibi göründüğünü söyleyen Brin, "Apple ve Facebook, kendi platformlarını kendi yazılımlarıyla sıkı bir şekilde kontrol ediyor. Bu kontrol inovasyon açısından risk taşıyor. Ama en önemlisi de interneti ülkeler gibi bölüp parçalıyor. Şu anda internetin başındaki en büyük tehdit bu ve hiç olmadığım kadar endişeleniyorum" açıklamasında bulunuyor.
Sergey Brin sözlerinde haklılık payı olduğunu düşünüyoruz. Ancak Google, 'sütten çıkmış ak kaşık' mı sorusunu da kendimize sormadan edemiyoruz. Google bilindiği gibi tüm servislerindeki kullanım koşullarını tek bir metinde birleştirerek, kendi 'ülkesini' yarattığını söyleyebiliriz. Facebook ve Apple'ı örnek gösteren Brin'in sözlerine Google'ı eklemek de mümkün.