GDOL Digital TalkFest'12'den notlar

Doğan Online tarafından ilki düzenlenen GDOL etkinliği rüzgar gibi geçti. M. Serdar Kuzuloğlu'nun sunuculuğunu yaptığı GDOL'da açılış konuşması Doğan Online kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner tarafından yapıldı.

Sabah saatlerindeki ilk oturum John ve Doris Naisbitt'in GDOL (generation do-it-onliners) kuşağının evrimi ve dijital ekosistemdeki büyük değişimlerden bahsettikleri konuşma ile başladı.

Ardından sahneye Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik çıktı ve Türkiye'nin dijital vizyonunu anlattı. GDOL kuşağının geleceğinin konuşulduğu sonraki oturumda Bar-Ilan Üniveristesi İletişim Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Davis Passig sahnedeydi. Fütürist ve yazar olan Passig, GDOL olmanın geleceği üzerine konuştu.

Gün boyunca verilen aralardan ilkinin ardından Ipsos KMG Global Araştırmalar Direktörü Gareth Deere sahnedeki yerini aldı.  İzleyenlere çeşitli istatistikler aktaran Deere, finansal kararların yüzde 81'inin kadınlar tarafından verilmesi, 4-14 yaş arasındaki çocukların yüzde 40'ının Facebook üyesi olması gibi dikkat çekici verileri izleyicilerle paylaştı aktardı.

Günün 10 saatinde herhangi bir cihaz aracılığı ile internete bağlı olduğumuzu, Twitter'da takip ettiği markaları öneren kullanıcılarının yüzde 67 gibi yüksek bir orana çıktığını aktaran Deere, akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 81'inin telefonlarını uyurken dahi aralıksız olarak açık tuttukları verisini de paylaştı. İstatistiklere göre yılın 365 gününün 20'sini telefonlarımızın başında geçiriyoruz. Deere'a göre daha bağcıklarını bile bağlayamayan çocuklar artık akıllı telefon kullanabiliyorlar.

BBC Global News'in Dijital Pazar Yöneticisi Rufus Weston, BBC'ye dair verileri açıkladı. En çok YouTube platformunu kullanan BBC,  online tarafta 31 milyon kişiye ulaşıyor. Weston'ın ardından sahneye çıkan Socialbakers Eş Kurucusu ve Genel Müdürü Lukas Maixner, Türkiye'ye dair güncel Socialbakers verilerini paylaştı ve Socialbakers'ı anlattı.

Mobile Marketing Association'ın CMO'su ve EMEA Direktörü Paul Barney ise gerçekleştirdiği sunumda birçok mobil pazarlama örneğine yer verdi.

Mashable'ın Genel Yayın Yönetmeni Adam Ostrow da konuşmacılar arasındaydı. Mashable'ın kuruluş hikayesini ve bugünlere gelmesindeki süreci anlatan Ostrow, aynı zamanda Mashable ile ilgili bazı istatistikler de paylaştı. Mashable blogunda 2 bin 500'ten fazla blog yazısı giren Ostrow, Mashable'ı tüm dünyadan en çok takip eden ülkeler arasında Türkiye'nin ilk 20 içinde yer aldığını paylaştı.

Girişimci, yatırımcı ve aynı zamanda yazar olan Lisa Gansky, "Yarının GDOL'ü?" adlı sunumunda gelecek ile ilgili öngörüler de paylaştı. Ganksy, 2050 yılına geldiğimizde dünya nüfusunun yüzde 75'inin şehirlerde yaşanmasının beklendiğini açıkladı. Ganksy'nin ardından sahneye Yandex'in Baş Kurucusu ve şu anki CEO'su Arkady Volozh çıktı. Volozh, Yandex ve arama motorları ile ilgili bilgiler verdi.

"2023'e  kadar nakit kullanımını bitireceğiz"

Koç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hasan Hakkı Yılmaz'ın moderatörlüğünü yaptığı "GDOL Ticaret'te Neleri Değiştirdi?" sunumu da gün boyu ilgi çeken sunumlardan birisi oldu. BKM Genel Müdür Soner Canko, MUDO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Taviloğlu ve AMPD Başkanı Mehmet Nane'nin katılımı ile gerçekleşen oturumda Canko, Türkiye'deki e-ticaret verilerinden ve 2023'e kadar nakit kullanımını bitirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Kendisini bu kadar onliner'ın arasında bir offliner olarak tanımlayan Taviloğlu açıklamaları ile tüm salonun sempatisini kazandı.

Euro RSCG Global Başkanı  George Gallate, GDOL ve Yeni Nesil Pazarlama'yı anlattığı sunumu ile dijital dünyanın ve pazarlamanın yeni nesil halini katılımcılara aktardı. Gallate'nin ardından sahneyi devralan Erdil Yaşaroğlu, eğlenceli sunumuyla tüm izleyenlere keyifli anlar yaşattı.

Pek çok konuğun merakla beklediği konuşmacılardan birisi de Dijital Sosyolog ve Fürürist Brian Solis'ti. Dijital Darwinizm ve "GDOL gibi düşünmek" gibi konuları derinlemesine irdeleyen Solis, dijital dünyaya adapte olmanın gerekliliklerinden de bahsetti.

Solis'in beğenilen konuşmasının ardından gerçekleşen panelde ise GDOL'un iletişimde neleri değiştirdiği konuşuldu. Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Fatoş Karahasan moderatörlüğünde gerçekleşen panelin katılımcıları GroupM CEO'su Demet İkiler, Hürriyet İnternet Genel Yayın Yönetmen Fatih Çekirge ve Reklamcı Serdar Erener'di. Çekirge, Hürriyet.com.tr'nin ziyaretçi eğilimlerinden ve video izlenme sayılarının yüksekliğinden bahsetti.

Mike Butcher sürpriz yaptı

Bu panelin ardından sahneyi Digital Artists Entertainment CEO'su Scott Rupp aldı. Rupp, Online Şöhreti ve Fan İlişkilerini Yönetme ile ilgili sunumunda, örneklere de bolca verdi. Spor dünyasının dijitale olan yansımasında başarılı firmalardan bahsederken, Türkiye'den Galatasaray ve Fenerbahçe klüplerini de istatistiklerin üst sıralarında gördük. Benim kişisel olarak dikkatimi çeken ayrıntı ise Meksika'daki bir futbol klübünün taraftar tarafından internet üzerinden yönetildiğini öğrenmiş olmamdı.

Konfransın son bireysel konuşmacısı John Needham ise eğlenen GDOL'dan bahsetti. Oyun sektörünün önemli isimlerinden olan Needham'ın Marvel ile anlaşması bulunuyor. Gazillion Entertainment CEO'su sunumunda da bol bol Marvel karakterleri ve oyunlara dair şeyler aktardı.

Konferansın en son panel ise Webrazzi Kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal'ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Mynet Kurucusu ve Başkanı Emre Kurttepeli, Accel Partners Ortaklarından Harry Nelis, Morgan Stanley EMEA Technology Banking Başkanı Enrique Hernandez ve Pixmania Kurucusu ve Başkanı Steve Rosenblum da panelin katılımcılarıydı. Ancak GDOL izleyicilerini bir sürpriz bekliyordu. Çünkü TechCrunch Avrupa Editörü Mike Butcher da programda olmamasına rağmen "Yatırımlarda Neler Değişti?" başlıklı panele katıldı.

Konferans Serdar Kuzuloğlu ve Doğan Online CEO'su Yenal Gökyıldırım'ın kapanış konuşması ile biterken sahneye geleceğimiz olan "gerçek GDOL'ler" davet edildi. Pek çok konuşmacının yer aldığı ve yoğun bir programa sahip etkinlik dolu dolu geçti. Sizlerin de GDOL Konferansı ile ilgili yorumlarınızı bekliyoruz!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.