Webrazzi’de sürekli olarak yeniliklerden ve değişimlerden bahsediyoruz. Teknoloji değişiyor, cihazlar gelişiyor, iş alanları/tanımları değişiyor ama tüm bu değişim içerisinde en önemli değişim insan alışkanlıklarında meydana gelen değişimler. Çünkü konunuz veya konumunuz ne olursa olsun en önemli amacınız insanlara ulaşmak.
İnsan alışkanlıklarındaki değişimin en belirleyici özelliklerinden biri de kuşak farkları. Şu günlerde tüm dünyanın gözü ise Y kuşağı üzerinde. Farklı tanımlamalar olsa da Y kuşağı için en yaygın tanım 1980’lerin başı ile 1990’ların sonu arasında doğmuş olmaları. Yaşamın pek çok alnında varlıklarını hissettirmeye başlayan Y kuşağı üyeleri ve alışkanlıkları, çok büyük bir kesim için hala gizemini koruyor.
Çok yakında yaşamın her alanında etkisini daha fazla hissettirmeye başlayacak olan Y kuşağına dair ipuçlarına sahip olmak, onlarla iş yapmak veya mesajlarını onlara iletmek isteyen herkes için büyük önem taşıyor. Bu ipuçlarını elde etmek için de en önemli kanak tabi ki Facebook.
Identified.com’un Y kuşağına dahil 4 milyon kişinin Facebook profillerini inceleyerek elde ettiği veriler; bugün ekonomik yaşamın henüz sınırlı bir kısmında etkisi olan ama çok yakın bir gelecekte çalışan, müşteri ve hatta iş veren olarak daha fazla söz sahibi olmaya başlayacak bu nesil için bazı değerli bilgilere sahip olmamızı sağlıyor.
Y kuşağı daha sosyal
Şu anda imkanınız varsa Facebook’ta toplam kaç arkadaşınız olduğuna bir bakın. Y kuşağı için bu rakam ortalama olarak 696. Eğer siz de benim gibi X kuşağına (1960’ların ortasından 1980’lerin sonu arasında doğanlar) dahilseniz bu rakam sanıyorum size de oldukça yüksek gelecektir. Y kuşağının bağlantıların kalitesinden çok, bağlantıların sayısına önem verme alışkanlığı bu farkı açıklayabiliyor. Bu nedenle daha çok kişiye ulaşabilen Y kuşağı hem daha sosyal, hem de mesajını daha geniş çevrelere daha kolay ulaştırabiliyor.
Y kuşağı kendini işi ile tanımlamıyor
Indentified’ın araştırmasına göre Y kuşağı iş verenini Facebook’ta kişisel bilgilerine girmek konusunda pek de hevesli değil. Sadece %36’sının profilinde iş yerine dair bilgi bulunuyor. Diğer yandan onlar için okudukları okullar daha önemli. %80’ini okul bilgilerini profilinde belirtiyor. Bu durum pek çok farkl şekilde yorumlanabilir ama Y kuşağının eski nesillere göre sık iş değiştirme eğilimde olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda çalıştığı iş yerine dair kalıcı bir bilgiyi paylaşmayı düşünmemesi anlaşılabilir. Diğer yandan okul bilgileri de büyük oranda bir eğitim kalitesi kriteri olarak değil, eski okul arkadaşları tarafından daha kolay bir şekilde bulunabilmek için önem taşıyor.
Arkadaşlık kavramı ve iş yaşamında bağımsızlık
Y kuşağının iş ve kariyer konusuna bakışı önceki kuşaklara göre oldukça farklı. Sürekli bir değişim peşinde koşma alışkanlığı, çalıştığı iş yeri ile duygusal bağ kurmasını zorlaştırırken, iş arkadaşları ile iletişimi de eskilere göre daha farklı. X kuşağına kadar olan nesiller iş yerinde tanıdıkları insanları “çalışma arkadaşı” olarak nitelendirirken, bu ayrım Y kuşağında ortadan kalkmaya başlıyor. Onun için okul arkadaşı, iş arkadaşı veya çocukluk arkadaşı arasında net ayrımlar daha az. Y kuşağı için bir arkadaşı ile hangi nedenle tanıştığı çok büyük önem taşımıyor ve onlara bakışı ya da yaklaşımını çok fazla değiştirmiyor. Sıklıkla söylenen Facebook’un “arkadaş” kelimesinin anlamını değiştirdiği iddiasının temelinde yatan gerçeklerden biri de bu. Aslında “arkadaş” kelimesinin tanımı Y kuşağı ile birlikte değişmeye başladı ve Facebook sadece bunun yayılmasına yardımcı oldu.
Diğer yandan Y kuşağı mümkün olan en kısa zamanda iş konusunda bağımsızlığa kavuşmak konusunda oldukça hevesli. 4 milyon profilde en popüler beşinci iş tanımının “iş sahibi” olması da bunun bir göstergesi. Bir yandan dünya çağındaki eğitim sistemleri gençlerin öz güvenlerini yükselterek, yaratıcılıklarını ön plana çıkartacak şekilde değişirken, bugünün koşulları girişimciliği eski zamanlara göre daha kolaylaştırıyor. Bu nedenle Y kuşağı henüz üniversiteyken kendi işini kurmak için ilk adımlarını atıyor…